Svenskt Julbord

Blogg

Här i bloggen begränsar vi oss inte till julen och julbord utan skriver om allt som har med fest och mat att göra. 

Catering är nyckeln till en lyckad fest i Stockholm

29 aug 2017

Oavsett hur stor fest som man tänkt anordna så ska man vara medveten om att planering är A och O och att det är viktigt att allting flyter på så smidigt som möjligt. Detta försvåras dock av det faktum att man även som arrangör – naturligtvis – ska kunna njuta av sällskapet och av det som händer på festen i fråga. En svår balansgång och rådet i detta är att man i så stor mån som möjligt försöker använda sig av hjälp.

Kort sagt; det är aldrig fel att be om hjälp och använda sig av utsträckt hand och kan man engagera några vänner för hjälp så ska man också göra det. Det blir dessutom mycket roligare om man är några stycken som planerar allting ifrån bordsplacering, underhållning, musik via en lista på Spotify samt vilken typ av lokal som ska användas.

Men – glömde vi inte något här? Jo, och det gjorde vi av en anledning och detta då vi tycker att man ska använda sig av extern hjälp i form av catering då det kommer till mat och servering av denna. Att använda sig av catering innebär att man kan slappna av på ett annat sätt och där man slipper vara orolig för att något ska brännas vid eller att något ska glömmas bort.

Många som arrangerar fester gör fel i detta och försöker sköta både mat och servering på egen hand; något som gör att de, så att säga, är utanför sin egen fest. Man befinner sig i periferin och man deltar inte; istället står man i köket, man serverar mat, man dukar av och man diskar.

Catering i Stockholm hjälper dig att slappna av

Kort sagt – genom att använda sig av catering så ger man sig själv en chans att ta del av samtalen, skratten och av den underhållning som bjuds vid varje fest. Sammanfattat: ska du arrangera en fest eller en tillställning för dina vänner i Stockholm – ta hjälp av dessa vid planering och ta extern hjälp i form av catering för mat och servering.

Däri ligger nyckeln till en lyckad tillställning och detta oavsett om den äger rum i Stockholm eller i någon annans svensk stad; catering finns i de flesta städer och de allra flesta företag som erbjuder tjänsten håller hög kvalitet. Behöver du catering till ditt arrangemang? Läs mer och få inspiration!

Catering – fem spännande tips

10 maj 2017

När man planerar en sammankomst av något slag, vill man gärna att varenda del av den ska vara så uppskattad som möjligt. Gärna vill man att det ska bli så bra så att evenemanget blir en snackis under en lång tid framöver.

Cateringen är en stor del av alla större sammankomster där deltagarna ska äta. Generellt sett är det lite lättare att hitta bra catering om man bor i en storstad (Stockholm, Göteborg, Uppsala t.ex.), men oavsett så finns det en hel del utrymme att jobba med för att skapa något som deltagarna tycker om. Det kan dock vara lätt att inspirationen tryter. Därför bjuder vi här på fem spännande tips som garanterat kommer göra din catering till en bra upplevelse för deltagarna.

Känn till behoven

Det här kan vara mycket viktigt för att göra alla nöjda. På din inbjudan, om du till exempel skickar den digitalt, kan du lämna ett fält där deltagaren kan berätta om de har några särskilda behov gällande maten. Råkar det till exempel vara många gluten- eller laktosintoleranta kan några, i värsta fall, få gå hungriga om du inte beställt tillräckligt mycket mat för dem. Likaså kan det finnas många vegetarianer och de som inte äter något animaliskt över huvud taget.

Välj speciell mat

Att bjuda på något lite ovanligt kan göra evenemanget ännu roligare. Har man ett väntat och förutsägbart matutbud, kan det sätta sin prägel på hela sammankomsten. Spännande, rolig och överraskande mat kan även det sätta sin prägel på evenemanget och förhoppningsvis göra det lite roligare.

Att hitta speciell mat till cateringen kan dock vara lite svårt. Oftast brukar några enkla sökningar på nätet dock kunna hjälpa dig på vägen. Om du till exempel bor i Uppsala och behöver cateringen där, kan det räcka med att söka på ”catering Uppsala”, följt av den typ av mat du önskar tillhandahålla. Nu är Uppsala en stor stad där chansen är stor att maten du letar efter finns, men bor du i en mindre stad kan du behöva söka på ”catering” följt av den närmsta lite större staden nära dig.

Jobba med presentationen

Det finns sätt att göra spektakulär catering utan att ha en särskilt stor budget. Ett av de sätten är att vara kreativ med presentationen. Som bekant är presentationen viktig när det gäller mat generellt sett – och catering är inget undantag.

En riktigt snygg presentation kan få maten att upplevas som mer spännande, och blir även en rolig konversationsstartare för de som deltar. Det här är saker som i slutändan kan leda till ett bättre evenemang överlag.

Här kan du läsa mer om catering: http://www.cateringuppsala.se/.

5 enkla förberedelser inför festen

26 aug 2016

Att ställa till med stor fest kan både vara roligt och påfrestande. Det är mycket som ska fixas och ju fler människor ni är som hjälper till, desto roligare fest blir det för alla inblandade. Sätt dina krav på en överkomlig nivå och vänd inte ut och in på dig för att göra en så extravagant fest som möjligt om du känner att du inte orkar det.

Det som människor brukar ta med sig från lyckade fester är inte minnen av hur avancerade dekorationerna var eller vilken lyxig och exklusiv mat som serverades, utan snarare hur bra själva stämningen på festen var och om alla, inklusive värden eller värdinnan, verkade avslappnade och nöjda.

När det kommer till maten på större fester brukar det viktigaste vara att det är någonting som passar alla, att det finns tillräckligt och att det är gott. Väljer du att göra maten själv istället för att anlita en cateringfirma bör du anpassa dig efter hur många ni är som kan arbeta med maten samt hur lokalen ser ut och hur din budget ser ut. Saknas bord och stolar till alla kanske det passar bäst med en buffé med plockmat som går att äta stående.

Finns det långbord och serveringsbord kanske en buffé där man tar sin tallrik själv kan vara att föredra. Här följer några tips som du kan ha i åtanke när du planerar maten till festen.

  1. Duka buffébordet i omgångar! Inled med snacks eller hors d'oeuvres och ta sedan bort dem innan du dukar upp huvudrätt och gör sedan samma sak innan eventuell dessert eller kaffe.
  2. När du lagar maten eller beställer från catering – beräkna drygt 150 gr protein per person och 300 gr tillbehör. Ta gärna i lite extra när du lagar eller beställer för att försäkra dig om att gästerna blir mätta.
  3. Sätt ut skyltar på buffébordet som beskriver alla rätter. På så sätt kan till exempel nötallergiker se om det finns nötter i vissa rätter och veganer vet vilka rätter som de kan äta.
  4. Glöm ej att göra vegetariska eller veganska alternativ. Idag är många personer vegetarianer och det kan, oavsett om det kommer några till din fest eller inte, vara ett trevligt inslag på buffébordet.
  5. Förbered så mycket av maten innan festen och duka upp det i sista sekund så att det inte behöver stå ute i luften så länge. Många röror och sallader kan missfärgas av det.