Svenskt Julbord

Blogg

Här i bloggen begränsar vi oss inte till julen och julbord utan skriver om allt som har med fest och mat att göra. 

Vi äter ju julmat året om numera!

23 feb 2018

Nu så här två månader efter jul- och nyårsfester kan det kännas mycket långt bort att läsa om julmat. Ändå tenderar vi att äta samma slags mat både till påsk och till midsommar. Även om inte alla äter skinka till påsk, ser man att handlarna gärna säljer ”påsk-skinka”. Även till midsommar är det många som har svårt att tänka sig äta skinka då. I övrigt återkommer samma uppsättning med kokt potatis, sill, gräddfil, prinskorv och köttbullar för dem som inte gillar sill. Musiken och dansen är även den ganska så lik, den musik och dans som vi företar runt granen. Det kanske bara är att inse att vi gör om samma traditioner till sommaren som mitt i vintern? Så då är julmaten inte så långt borta, två månader efter jul, och två månader kvar till påsk?

Julmat till påsk?

Och varför inte äta liknande mat både till jul som till påsk? Det är ju god mat och inget vi nödvändigt vis behöver tvinga i oss. Att sill är så populärt är ju inte så konstigt. Sill äter vi på många andra ställen än här i vår kalla Nord. Polackerna äter fisk som tillagas på liknande sätt, liksom israelerna, även om det inte är strömming som de lägger in. Reser man jorden runt inser man att vi inte äter så olik mat, trots allt. Sättet att marinera fisk, är inte enbart ett nordligt sätt att tillaga maten på. Det som är typiskt svensk julmat är väl blandningen av sill, skinka, köttbullarna och korvarna.

Till fest vill vi äta kött av högre kvalitet

Så med denna slutsats, kanske det inte är så långt borta att prata om julmaten, trots allt? När vi äter festmat, vill vi gärna unna oss det bästa, inte bara till jul och påsk. Vi har ännu inte någon Kobe-biff, som i Japan. Där låter de korna dricka öl och lyssna på klassisk musik, för att få ett riktigt mört nötkött. Kobe-biffen är världskänd för sitt möra kött. Även om vi inte har Kobe-biff, kan man sälja ett mört nötkött genom att välja ekologiskt, närproducerat kött. Det finns bondgårdar som vet att djur som stressas inför slakten inte smakar bra. De låter korna få ett ekologiskt odlat foder för bästa smak. Inte bara det, de låter korna få vistas utomhus eftersom det får köttet att smaka bra. Det är alltså inte bara humant för korna, det är även för slutkundens skull, eftersom 1) de vet att kunden har haft det bra, 2) de får ett nötkött som smakar bra då korna har kunnat äta färskt gräs och olika nyttiga växter.

Svenskt kött är bäst

Svenska bönder får inte, och vill säkerligen inte heller spruta i antibiotika i korna för att de förhindra att de ska bli sjuka. Numera vet vi att antibiotikan går direkt in i människor som äter det köttet. Däremot ser vi det handlaget i andra länder, som inte är lika nogräknade, inga länder nämnda, det står en hel del information om det på nätet, för den som vill ta reda på det.

Här hittar du en Krav-märkt bonde

Hur hittar man då närproducerat kött om man bor i Stockholm? I en så pass stor stad som Stockholm är, vimlar det inte av bondgårdar direkt. Man kan googla närproducerat kött Stockholm, om det är där man bor. Annars byter man ut ortsnamnen med den ort där du bor, så får du flera förslag på bondgårdar som föder djur. Du kan enkelt kolla med dem om de är ekologiska och hur de gör med djuren vid slakt och uppfödning. Det kan vara gott att unna sig ekologiskt och en välsmakande biff då och då. Om inte annat så är det mycket mer hälsosamt kött än de stressade och industrialiserade nötuppfödningar vi ser på annat håll.

Dags att köpa en skräddarsydd kostym?

2 jan 2018

I var mans (och kvinnas!) garderob bör några basplagg finnas; skjortor i olika färger, material och med olika kragar, skor av olika typer - kängor, lågskor och sneakers -, jeans, tunnare byxor samt ett par tunnare tröjor att bära över skjortorna. Har man den basen att utgå från så är man också redo att möta de flesta situationer i livet. Men; man behöver komplettera lite också och en av de plagg som vi ska titta närmare på gäller en kostym. 

Även om ditt dagliga arbete inte kräver en mer formell klädsel så kan en skräddarsydd kostym vara en god investering. Det kommer fester - bröllop, jämna födelsedagar och nyårsaftnar - där man vill visa sig från sin bästa sida 

Alla tycker inte de behöver en kostym

Många anser sig inte vara i behov av en kostym; man kanske har arbeten som inte kräver det sobra intrycket som en kostym ger. Vi tycker dock att även män med sådana yrken ska ta en extra funderare kring en investering i en kostym; detta då plagget i fråga kan ge det där lilla extra - lyxen som får en att känna sig uppklädd, speciell och utvald: ett plagg som verkligen kan addera det lilla extra till festen. 

Äger man exempelvis en skräddarsydd kostym så är man bättre förberedd och står inte handfallen om man blir bjuden på en fest som kräver mer formell klädsel. Även om plagget i fråga inte används dagligen - eller ens en gång i halvåret - så är en skräddarsydd kostym nästan alltid att anse som en investering. 

Vi har hela tiden nämnt ordet skräddarsydd och det har vi gjort av en anledning. Ska man köpa en kostym så kan man lika gärna se till att få denna anpassad efter sin egen kropp och få en perfekt passform. Att betala dyrt för en “vanlig” kostym som inte sitter lika bra är, enligt oss, ett dåligt val. 

Några tankar om en skräddarsydd kostym 

Om du står inför att köpa en skräddarsydd kostym så ställs du också inför en massa frågor såsom storlek, struktur, mönster, knäppning, slag och så vidare. Kostymer kommer i massor av olika modeller och det kan vara en del att bena ut innan man öppnar plånboken. Därför tänkte vi peka på några tankar som kan leda dig rätt; helt enkelt några frågor som du kan ställa sig - och din skräddare - innan du bestämmer dig: 

 • Hur ska kostymen användas? Börja med att identifiera dina egna behov. Kommer kostymen att användas enbart vid exempelvis bröllop eller är det troligt att du även kommer att använda den vid vanliga kvällar på krogen? Kommer den att användas under sommaren så kanske ett tunnare tyg - av bomull - är att föredra framför exempelvis tweed?
 • Se över urvalet: Kolla lite innan efter snygga modeller. Var dock medveten om att en klassisk, skräddarsydd kostym kan vara ett bättre val än att köpa en kostym som för tillfället är på tapeten. Det som syns på catwalken är snyggt - men det är sällan tidlöst.
 • Ta dig tid. En kostym är en investering och först så bör du lägga upp en budget. Vi brukar säga att 5000 kronor är ett bra riktmärke; för den summan får du god kvalitet. Se även till att köpa kostymen då du verkligen har tid - prova olika modeller, ställ frågor, känn på struktur och var engagerad. Är du stressad så är det bättre att skjuta köpet på framtiden.
 • Rätt slag. Då det kommer till slag på kavajen så finns det primärt fyra stycken: Trubbig, spetsig, rullande och schal. Av dessa är det trubbiga slaget det vanligaste och något som brukar rekommenderas.
 • Fickor och knappar. Det ska finnas tre stycken - minst - fickor på kavajen. Undvik att sprätta upp i onödan. Gällande knäppningen så kan en klassisk kavaj med tre knappar vara att föredra - de fungerar alltid; men vill du sticka ut och vara lite mer formell så kan en dubbelknäppt kavaj vara lösningen. Och - oavsett: knäpp aldrig den nedersta knappen!
 • Skräddare: Det är ett måste. Då du väl köpt din kostym så är det dags att skräddarsy den efter sin kroppsform och längd. Genom detta får du bättre fall och bättre passform: din kostym blir din och ingen annans. 

Läs mer här om detta viktiga plagg.

Catering är nyckeln till en lyckad fest i Stockholm

29 aug 2017

Oavsett hur stor fest som man tänkt anordna så ska man vara medveten om att planering är A och O och att det är viktigt att allting flyter på så smidigt som möjligt. Detta försvåras dock av det faktum att man även som arrangör – naturligtvis – ska kunna njuta av sällskapet och av det som händer på festen i fråga. En svår balansgång och rådet i detta är att man i så stor mån som möjligt försöker använda sig av hjälp.

Kort sagt; det är aldrig fel att be om hjälp och använda sig av utsträckt hand och kan man engagera några vänner för hjälp så ska man också göra det. Det blir dessutom mycket roligare om man är några stycken som planerar allting ifrån bordsplacering, underhållning, musik via en lista på Spotify samt vilken typ av lokal som ska användas.

Men – glömde vi inte något här? Jo, och det gjorde vi av en anledning och detta då vi tycker att man ska använda sig av extern hjälp i form av catering då det kommer till mat och servering av denna. Att använda sig av catering innebär att man kan slappna av på ett annat sätt och där man slipper vara orolig för att något ska brännas vid eller att något ska glömmas bort.

Många som arrangerar fester gör fel i detta och försöker sköta både mat och servering på egen hand; något som gör att de, så att säga, är utanför sin egen fest. Man befinner sig i periferin och man deltar inte; istället står man i köket, man serverar mat, man dukar av och man diskar.

Catering i Stockholm hjälper dig att slappna av

Kort sagt – genom att använda sig av catering så ger man sig själv en chans att ta del av samtalen, skratten och av den underhållning som bjuds vid varje fest. Sammanfattat: ska du arrangera en fest eller en tillställning för dina vänner i Stockholm – ta hjälp av dessa vid planering och ta extern hjälp i form av catering för mat och servering.

Däri ligger nyckeln till en lyckad tillställning och detta oavsett om den äger rum i Stockholm eller i någon annans svensk stad; catering finns i de flesta städer och de allra flesta företag som erbjuder tjänsten håller hög kvalitet. Behöver du catering till ditt arrangemang? Läs mer och få inspiration!

Catering – fem spännande tips

10 maj 2017

När man planerar en sammankomst av något slag, vill man gärna att varenda del av den ska vara så uppskattad som möjligt. Gärna vill man att det ska bli så bra så att evenemanget blir en snackis under en lång tid framöver.

Cateringen är en stor del av alla större sammankomster där deltagarna ska äta. Generellt sett är det lite lättare att hitta bra catering om man bor i en storstad (Stockholm, Göteborg, Uppsala t.ex.), men oavsett så finns det en hel del utrymme att jobba med för att skapa något som deltagarna tycker om. Det kan dock vara lätt att inspirationen tryter. Därför bjuder vi här på fem spännande tips som garanterat kommer göra din catering till en bra upplevelse för deltagarna.

Känn till behoven

Det här kan vara mycket viktigt för att göra alla nöjda. På din inbjudan, om du till exempel skickar den digitalt, kan du lämna ett fält där deltagaren kan berätta om de har några särskilda behov gällande maten. Råkar det till exempel vara många gluten- eller laktosintoleranta kan några, i värsta fall, få gå hungriga om du inte beställt tillräckligt mycket mat för dem. Likaså kan det finnas många vegetarianer och de som inte äter något animaliskt över huvud taget.

Välj speciell mat

Att bjuda på något lite ovanligt kan göra evenemanget ännu roligare. Har man ett väntat och förutsägbart matutbud, kan det sätta sin prägel på hela sammankomsten. Spännande, rolig och överraskande mat kan även det sätta sin prägel på evenemanget och förhoppningsvis göra det lite roligare.

Att hitta speciell mat till cateringen kan dock vara lite svårt. Oftast brukar några enkla sökningar på nätet dock kunna hjälpa dig på vägen. Om du till exempel bor i Uppsala och behöver cateringen där, kan det räcka med att söka på ”catering Uppsala”, följt av den typ av mat du önskar tillhandahålla. Nu är Uppsala en stor stad där chansen är stor att maten du letar efter finns, men bor du i en mindre stad kan du behöva söka på ”catering” följt av den närmsta lite större staden nära dig.

Jobba med presentationen

Det finns sätt att göra spektakulär catering utan att ha en särskilt stor budget. Ett av de sätten är att vara kreativ med presentationen. Som bekant är presentationen viktig när det gäller mat generellt sett – och catering är inget undantag.

En riktigt snygg presentation kan få maten att upplevas som mer spännande, och blir även en rolig konversationsstartare för de som deltar. Det här är saker som i slutändan kan leda till ett bättre evenemang överlag.

Här kan du läsa mer om catering: http://www.cateringuppsala.se/.

5 enkla förberedelser inför festen

26 aug 2016

Att ställa till med stor fest kan både vara roligt och påfrestande. Det är mycket som ska fixas och ju fler människor ni är som hjälper till, desto roligare fest blir det för alla inblandade. Sätt dina krav på en överkomlig nivå och vänd inte ut och in på dig för att göra en så extravagant fest som möjligt om du känner att du inte orkar det.

Det som människor brukar ta med sig från lyckade fester är inte minnen av hur avancerade dekorationerna var eller vilken lyxig och exklusiv mat som serverades, utan snarare hur bra själva stämningen på festen var och om alla, inklusive värden eller värdinnan, verkade avslappnade och nöjda.

När det kommer till maten på större fester brukar det viktigaste vara att det är någonting som passar alla, att det finns tillräckligt och att det är gott. Väljer du att göra maten själv istället för att anlita en cateringfirma bör du anpassa dig efter hur många ni är som kan arbeta med maten samt hur lokalen ser ut och hur din budget ser ut. Saknas bord och stolar till alla kanske det passar bäst med en buffé med plockmat som går att äta stående.

Finns det långbord och serveringsbord kanske en buffé där man tar sin tallrik själv kan vara att föredra. Här följer några tips som du kan ha i åtanke när du planerar maten till festen.

 1. Duka buffébordet i omgångar! Inled med snacks eller hors d'oeuvres och ta sedan bort dem innan du dukar upp huvudrätt och gör sedan samma sak innan eventuell dessert eller kaffe.
 2. När du lagar maten eller beställer från catering – beräkna drygt 150 gr protein per person och 300 gr tillbehör. Ta gärna i lite extra när du lagar eller beställer för att försäkra dig om att gästerna blir mätta.
 3. Sätt ut skyltar på buffébordet som beskriver alla rätter. På så sätt kan till exempel nötallergiker se om det finns nötter i vissa rätter och veganer vet vilka rätter som de kan äta.
 4. Glöm ej att göra vegetariska eller veganska alternativ. Idag är många personer vegetarianer och det kan, oavsett om det kommer några till din fest eller inte, vara ett trevligt inslag på buffébordet.
 5. Förbered så mycket av maten innan festen och duka upp det i sista sekund så att det inte behöver stå ute i luften så länge. Många röror och sallader kan missfärgas av det.