Svenskt Julbord

Vi äter ju julmat året om numera!

Nu så här två månader efter jul- och nyårsfester kan det kännas mycket långt bort att läsa om julmat. Ändå tenderar vi att äta samma slags mat både till påsk och till midsommar. Även om inte alla äter skinka till påsk, ser man att handlarna gärna säljer ”påsk-skinka”. Även till midsommar är det många som har svårt att tänka sig äta skinka då. I övrigt återkommer samma uppsättning med kokt potatis, sill, gräddfil, prinskorv och köttbullar för dem som inte gillar sill. Musiken och dansen är även den ganska så lik, den musik och dans som vi företar runt granen. Det kanske bara är att inse att vi gör om samma traditioner till sommaren som mitt i vintern? Så då är julmaten inte så långt borta, två månader efter jul, och två månader kvar till påsk?

Julmat till påsk?

Och varför inte äta liknande mat både till jul som till påsk? Det är ju god mat och inget vi nödvändigt vis behöver tvinga i oss. Att sill är så populärt är ju inte så konstigt. Sill äter vi på många andra ställen än här i vår kalla Nord. Polackerna äter fisk som tillagas på liknande sätt, liksom israelerna, även om det inte är strömming som de lägger in. Reser man jorden runt inser man att vi inte äter så olik mat, trots allt. Sättet att marinera fisk, är inte enbart ett nordligt sätt att tillaga maten på. Det som är typiskt svensk julmat är väl blandningen av sill, skinka, köttbullarna och korvarna.

Till fest vill vi äta kött av högre kvalitet

Så med denna slutsats, kanske det inte är så långt borta att prata om julmaten, trots allt? När vi äter festmat, vill vi gärna unna oss det bästa, inte bara till jul och påsk. Vi har ännu inte någon Kobe-biff, som i Japan. Där låter de korna dricka öl och lyssna på klassisk musik, för att få ett riktigt mört nötkött. Kobe-biffen är världskänd för sitt möra kött. Även om vi inte har Kobe-biff, kan man sälja ett mört nötkött genom att välja ekologiskt, närproducerat kött. Det finns bondgårdar som vet att djur som stressas inför slakten inte smakar bra. De låter korna få ett ekologiskt odlat foder för bästa smak. Inte bara det, de låter korna få vistas utomhus eftersom det får köttet att smaka bra. Det är alltså inte bara humant för korna, det är även för slutkundens skull, eftersom 1) de vet att kunden har haft det bra, 2) de får ett nötkött som smakar bra då korna har kunnat äta färskt gräs och olika nyttiga växter.

Svenskt kött är bäst

Svenska bönder får inte, och vill säkerligen inte heller spruta i antibiotika i korna för att de förhindra att de ska bli sjuka. Numera vet vi att antibiotikan går direkt in i människor som äter det köttet. Däremot ser vi det handlaget i andra länder, som inte är lika nogräknade, inga länder nämnda, det står en hel del information om det på nätet, för den som vill ta reda på det.

Här hittar du en Krav-märkt bonde

Hur hittar man då närproducerat kött om man bor i Stockholm? I en så pass stor stad som Stockholm är, vimlar det inte av bondgårdar direkt. Man kan googla närproducerat kött Stockholm, om det är där man bor. Annars byter man ut ortsnamnen med den ort där du bor, så får du flera förslag på bondgårdar som föder djur. Du kan enkelt kolla med dem om de är ekologiska och hur de gör med djuren vid slakt och uppfödning. Det kan vara gott att unna sig ekologiskt och en välsmakande biff då och då. Om inte annat så är det mycket mer hälsosamt kött än de stressade och industrialiserade nötuppfödningar vi ser på annat håll.

23 Feb 2018