Svenskt Julbord

Glöm slabbet vid ert julbord – välj catering

Ett julbord är ofta det som inleder julen och något som många företag ser som en självklarhet att erbjuda sina anställda. Man vill väl – men det slutar med att man betalar dyrt för något som i själva verket borde vara väldigt billigt. Maten på ett julbord är nämligen inte speciellt dyr att framställa och det är därför som man kan kräva mer för de pengar man betalar.

Nyckeln till detta? Att välja catering. Något som de flesta gör – men det är skillnad på catering och på catering vid ett julbord. Om vi här säger att ett av de vanligast förekommande scenario på ett julbord är att företaget man anlitat för catering ställer fram ett långt bord och att man pliktskyldigt på detta fyller på med följande: sill, köttbullar, skinka, revbensspjäll, ägghalvor, rödbetssallad, Janssons Frestelse och andra delikatesser som hör julen till.

Felet? Ja, A) maten i fråga är inte speciellt bra tillagad; den är uppvärmd och den har lagats två-tre dagar innan och legat i frysen sedan dess. B) det blir extremt ohygieniskt och äckligt; folk blandar skedar, man tappar bestick på golvet, man sölar och man spiller. C) Maten är inte för alla. Idag har vi fler religioner att ta hänsyn till, vi har fler kända allergier och vi har folk som av exempelvis ideologiska skäl avstår från kött; ett företag kan således se att en tiondel av sina anställda i slutändan inte får någon mat överhuvudtaget eller kanske bara kan äta någon enstaka rätt. Nej, julbord och catering hör ihop – men man måste hitta rätt företag. Då kan det nämligen se ut enligt följande:

Så här ska catering vid julbord se ut

Det är inte på något sätt omöjligt att boka catering vid ett julbord och på köpet få dessa saker:

* Personal: en så enkel sak som att företaget erbjuder personal som serverar, som dukar av och som hela tiden ställer fram nytt skapar en trevligare – mer civiliserad, om ni så vill – atmosfär – och det blir både mer hygieniskt och mer inbjudande.

* Menyn: Julbord kan – och ska! – innehålla alla de rätter vi ovan nämnde; men likväl så finns det mer spännande rätter som ger alla samma chans att äta god mat. Vegetariska menyer, menyer skräddarsydda efter allergier och menyer som passar alla – oavsett religion – är något som många företag inom catering i dagsläget kan erbjuda.

* Tillagning: att man kanske inte kan kräva att maten lagas på plats behöver inte ha ett likhetstecken med att den inte ska smaka bra. Absolut inte! Det går att laga god mat och hålla den uppvärmd för att sedan servera den på plats hos ett företag. Tro inget annat. Nyckeln är naturligtvis att dels vara ute i god tid och att dels säkerställa – genom frågor, genom referenser och genom exempelvis betyg på internet – att företaget verkligen kan leverera och att de, naturligtvis, lagar sin mat på egen hand och med bra råvaror.