Svenskt Julbord

Sveriges högsta julgran

Var finns Sveriges högsta julgran och vilken stad är det egentligen som ståtar med rekordet? Genom åren har juldekorationer utvecklats till en lite kärleksfull tävling mellan städer i Sverige och ju större - och högre - desto bättre är det. Tävlingar städer emellan är inte ovanligt och det handlar om en sund rivalitet

Vi kan här i sammanhanget även peka på andra detaljer gällande juldekorationer som sticker ut. Julbocken i Gävle får ses som en självklar vinnare i det perspektivet - få städer, även internationellt sett, har en juldekoration som på så många sätt definierar en hel stad. Något som inte direkt försämrats av att bocken i fråga har en förmåga att, med jämna mellanrum, brinna ned…

Nu gällde de emellertid julgranar. Sveriges högsta julgran är egentligen ingen tävling då det varje år - sedan 1996 - handlat om samma vinnare: Kinneviks-granen på Skeppsbron i Stockholm. De andra svenska städerna får, helt enkelt, ursäkta och ställa in sig på silver- och bronsmedaljer. Mot Kinneviks-granen finns det inget att göra.

Allt började med att Jan Stenbeck - grundare av koncernen Kinnevik - ville göra något liknande som varje år sker vid Rockefeller Center i New York där en stor, klassisk julgran tänds och som signalerar startskottet för julen i The Big Apple.

Kinneviks-granen är ohotad etta

Varje år så skänker Kinnevik en gran till Stockholm stad och det handlar aldrig om någon liten dussinmodell. Man handplockar en gran från de uppländska skogarna, man fraktar den - ofta nattetid, som en följd av storleken och för att minimera riskerna med trafiken - till Skeppsbron där den placeras väl synligt.

Val av plats är ingen slump då Kinneviks har huvudkontoret precis ovanför. Granen snyggas till genom att man dels sågar av missprydande grenar - som därefter friseras och sätts tillbaka! - och dels genom spektakulära dekorationer.

En jul i Stockholm är svår att tänka sig utan denna, numera, klassiska gran som ofta mäter över 40 meter. Faktum är dock att den möttes av viss skepsis då den först gjorde entre; många menade att den både var vulgär och amerikaniserad. Idag är det få som klagar på denna generösa gåva som skänker sådan enorm glädje och julkänsla till frusna stockholmare.

Var finns världens högsta gran?

Den frågan är inte helt lätt att svara på. Detta då man kan mäta på olika sätt. Kinneviks-granen har faktiskt - efter ett erkännande från Rockefeller Center - ståtat som etta under ett år. Detta som världens största - naturliga - gran.

Gäller det konstgjorda granar så finns det betydlig högre än de 40 meter som brukar vara normalt för granen på Skeppsbron. Här kan vi nämna att Mexico City haft en gran som mätt närmare 110 meter. Världens högsta naturliga gran hittas i Blue River i Oregon, USA. Där finns en gran som mäter närmare 50 meter. Men, då handlar det om en gran som sitter fast och som inte förflyttats.

Ser man till det som brukar kallas för världens högsta gran så handlar det egentligen om en ljusdekoration, formad som en gran, som placerats på berget Monte Inginos sluttningar. Det handlar om en “gran” som är över 650 meter.

Som sagt och som synes: helt lätt är det inte att mäta och utse en vinnare i detta sammanhang. Man kan väl på något sätt enas om det åtminstone inte finns några förlorare?

Granen på Trafalgar Square är norsk

Det finns en gran som är värd några extra ord. Den stora granen som varje år placeras på Trafalgar Square i London och som skänker Londonborna en sådan glädje är nämligen norsk. Norge har alltsedan Andra Världskrigets slut skänkt en gran för att visa sin tacksamhet mot de allierades insatser för att förhindra nazisternas framfart.

Denna tradition har alltså pågått sedan 1945 och det finns ingenting som tyder på att den kommer att avslutas. Den granen kan vara värd att tänka på om du någon gång i juletider befinner dig i Englands huvudstad.

Varför har vi julgran inomhus i Sverige?

Att en gran står utomhus är lätt att förklara då det trots allt handlar om trädets naturliga miljö och habitat. Den stora frågan är istället varför har vi julgran inomhus i Sverige? Det här är egentligen en tysk tradition som vi svenskar sjanghajade i början av 1900-talet. Granen fick då ersätta de tidigare traditionerna som innebar att vi la ut björkris och andra typer av trädgrenar längs golven.

Genom att istället placera en gran i hemmet så fick vi dels någonting att samlas kring, dels så fick vi någonting att klä och dels så fick vi den gröna, harmoniska miljön som vi eftersökte genom riset. Att vi dessutom slapp städa i samma omfattning var säkerligen ingen nackdel. Det handlar alltså egentligen om en tysk tradition som vi anammat och gjort till vår egen. Tack för julgranen, Tyskland!