Svenskt Julbord

Julbord – ett pot-purri av maträtter

På samma sätt som man brukar säga att en artist – exempelvis Bosse Larsson – släpper ett potpurri av jullåtar så kan man också säga att vårt julbord är ett potpurri av olika maträtter. Det hela kan te sig aningen främmande för en person som inte är invigd i det svenska sättet att fira jul på. För exempelvis en utländsk gäst så skulle chocken förmodligen bli stor.

Middagen skulle innehålla allt ifrån köttbullar, lutfisk, skinka, Janssons Frestelse, gravlax, prinskorv, olika sorters kål, sill, ägghalvor... Ja, listan kan göras lång och en långväga gästs huvudskakningar åt vårt svenska julbord skulle förmodligen vara väldigt frekventa.

Gott så; vi ska vara stolta över våra traditioner och det fina med julbordet är att det är upp till var och en hur man vill utforma det. Vi har inga regler och det är fritt fram frö samtliga att skapa egna traditioner. Ser man till maträtter och skillnader mellan familjer så är skillnaden stor. I exempelvis Uppland så serveras en så kallad julgädda, i Ångermanland så är Blana (hårt vispad grädde och messmör) för många en absolut nödvändighet och på Gotland så skulle inte många familjer kunna drömma om en jul utan saffranspannkaka.

Smaken är bekant som baken och då detta blir synligt i synnerhet vid ett julbord och vad som serveras på ett sådant.

Julbord – en lista att bocka av

Det finns dock en del rätter som enar Sverige och som syns på julbord från Malmö och upp till Kiruna. Ska man sammaställa de rätter som verkar tilltala flest familjer och som utgör ett slags ”måste” på julbordet så ser topplistan ut så här. Vi tar det nerifrån och upp:

5) Köttbullar. En svensk tradition från början – vi har väl alla hört om Swedish Meatballs? Nej, faktum är att köttbullar inte alls är särskilt svenskt, rätten har sitt ursprung i Osmanska Riket och introducerades för våra svenska gommar först på 1700-talet. På julbordet så började köttbullar serveras först efter Andra Världskriget.

4) Prinskorv: en självklarhet som kommit att ersätta den gamla julkorven.

3) Risgrynsgröt: Gärna med en mandel gömd i kastrullen. Den som får mandeln blir också – enligt tradition och folktro – gift under det följande året.

2) Janssons Frestelse: En blandning av ansjovis, potatis, lök, ströbröd och grädde. En ljuvlig anrättning. Gillar man inte ansjovis – varför då inte byta ut denna mot köttfärs och då istället servera en Karlssons Frestelse?

1) Etta på topplistan över maträtter på julbordet är lika självklar som given. Vi talar naturligtvis om julskinkan. Vilken maträtt ska egentligen kunna hota den inom den närmaste framtiden?

Vad har man i övrigt på julbordet?

Vi har gått igenom de goda rätter som många väljer att servera på sitt julbord. Det finns dock andra saker som också är värda att nämna och som många familjer i Sverige ser som en klar nödvändighet på sina julbord. Små saker som sätter den berömda pricken över I.et.