Svenskt Julbord

Typisk svensk julmat

Säger du julmat till någon och ber denne att säga det första ordet som dyker upp i huvudet så kommer denne förmodligen att utbrista: skinka! Julskinkan är den rätt som många förknippar med julen och där man gärna ser en helhetsbild – skinkan tas ur ugnen kvällen innan, den får svalna innan en skärs upp, några skivor placeras på en smörgås – gärna hårt bröd – och hemmagjord senap appliceras efter eget tycke och smak. Julen i en enda tugga för många – men så har det inte alltid varit. Faktum är att julskinkan är en relativ ny företeelse på våra julbord och att rätten introducerades först i början av 1900-talet. Innan dess åt vi förvisso gris vid våra julbord – men då i form av ett dekorerat grishuvud, grisfötter och olika typer av korvar.

Vi säger inte att det är fel att ropa julskinka då man tänker sig svensk julmat – så är det nu – men om man skulle vara petnoga så är rätten som man bör tänka istället snarare Dopp I Gryta då den funnits allra längst.

Det finns en svårighet att peka på typisk svensk julmat. På samma sätt som det finns på att peka på en typisk svensk person. Vi är alla olika och skillnaderna mellan norr och söder blir väldigt tydliga då det kommer till julmat. Likaså mellan olika län och regioner. Ska vi fortsätta att dra detta längre så finns det enorma skillnader mellan olika familjer och vad de anser vara typisk svensk julmat också. Alla har olika traditioner och alla har en historia att förvalta eller förkasta; det fina med julmat är att vi själva bestämmer över vad som serveras. Varje familj är unik och skapar sina egna traditioner.

Däremot så kan vi peka på några rätter som brukar finnas på ett svenskt julbord –oavsett var i Sverige man befinner sig – och detta gör vi innan vi pekar ut några regionala skillnader:

Där har vi ett genomsnittligt svenskt julbord och de ovan nämnda rätterna kan du förvänta dig att se oavsett om du befinner dig i ett radhus i Malmö, i en tvårumslägenhet i Stockholm eller i en större villa i Kiruna. Dock – här kommer några intressanta skillnader mellan olika landskap och regioner gällande julmaten.

Skåne: Luad ål (oflådd, saltad och grillad- eller rökt ål) och brunkål.

Östergötland: Bruna bönor och fläskkorv

Öland. Stekta kroppkakor i en mindre storlek

Hälsingland: Äggost, rörost och grynkaka.

Gotland: Saffranspannkaka

Uppland: Julgädda

Västergötland: Grynkorv och bruna bönor

Ångermanland: Blana (en blandning av grädde och messmör)

Som man kan se så skiljer det sig ganska väsentligt mellan regioner och län i vårt stora land. Rådet är att prova på det mesta – vem vet; kanske börjar din familj i Norrbotten att se den uppländska julgäddan som en självklar del av ert julbord?