Svenskt Julbord

Blogg

Här i bloggen begränsar vi oss inte till julen och julbord utan skriver om allt som har med fest och mat att göra. 

Pizza för livet

25 nov 2020

Det finns mindre god mat och godare mat och så finns det pizza. Det är bara att acceptera för alla förespråkare av andra kök och andra rätter. När det gäller vinner pizzan med en hästlängd.

Vad är det egentligen med pizza och varför älskar vi den så? Svaren på den frågan kan kompliceras i det oändliga, men ett enkelt svar är att den helt enkelt är så himla god. Ännu en anledning är att den kan varieras nästan i all oändlighet. För den som inte gillar den ena eller andra ingrediensen finns det alltid något annat att lägga på.

Grundformen på en pizza är rund men hemma kan vi använda långpannan. I Italien förekommer det också en del alternativa former och det är inte heller ovanligt att man köper pizza i bit. Också ett sätt att göra folk med olika känsliga smaklökar nöjda. Vad finns det då som måste vara med och vad kan man utelämna?

Pizzans viktigaste beståndsdelar och tillagning

Degen är förstås grunden till allt. Enkelt gjord med vetemjöl, vatten, olja och salt. En god tomatsås kan inte heller hoppas över. Krossade tomater som fått puttra med kryddor och kanske hackad lök. Och ost. Mycket ost.

Sedan börjar anarkin! För du kan ha precis allt du vill ha på din pizza så länge som det funkar att köra i en pizzamaster. Alla varianter är tillåtna bara du inte förväntar dig att alla ska hålla med dig om att smaken är fantastisk. Vad vill du ha på din pizza?

Hållbar lunch i Södertälje

22 mar 2020

Allt fler restauranger har börjat ta miljöhotet på allvar och gör sitt yttersta för att bidra till ett bättre klimat. Ja, nu kan du till och med äta en god men också hållbar lunch i Södertälje.

För bara några år sedan var det inte många lunchrestauranger som tog miljöhotet på allvar. Restauranger överlag har förvisso alltid försökt utnyttja de resurser som funnits att tillgå i restaurangens kök, men kanske inte främst på grund av miljöhotet, utan snarare på grund av ekonomiska skäl. Att bedriva en restaurang är nämligen tufft, och att ta tillvara på de livsmedel som finns att tillgå är därför en självklarhet för de flesta. Trots detta har restauranger i Sverige slängt extremt mycket mat genom åren och det är inte förrän på senare år som miljöaktivisternas rop tagits på allvar och restaurangerna i Sverige tvingats ta nästa steg i att tänka matsmart.

frukter, vatten och god nyttig lunch

En ny tid för restaurangerna

Idag jobbar nästan samtliga restauranger i Sverige med miljön i åtanke och försöker, ännu hårdare än tidigare, att ta tillvara på samtliga livsmedels fulla potential. Och det som inte hamnar på tallriken slängs allt som oftast i komposten och omvandlas sedan till biogas. Restaurangers nya sätt att tänka och arbeta började i storstäderna men har nu även spridits till landets mindre städer. Idag kan du exempelvis åka till en stad som Södertälje i norr och avnjuta en god lunch och lämna mätt med samvetet i behåll, utan klimatångest. På tal om Södertälje, så är det faktiskt en riktigt trevlig stad att luncha i. Här kan du, till skillnad mot i storstäderna, ta en lunch utan att bli ruinerad och nu även slippa klimatångest.

Södertälje - mer än vad man kan tro

I Södertälje är det flesta restauranger och uteserveringar belägna i närheten av sjön Maren, vilket gör det till en fröjd att äta i denna stad. För vem älskar inte en härlig utsikt när man avnjuter sin lunch. Till skillnad mot i storstäder såsom Malmö, Stockholm och Göteborg så är kanske inte utbudet lika stort, men i Södertälje finns mer än vad man kan tro, här finns det mat från nästan hela världen. I Södertälje kan du äta lunch inspirerat från länder som Thailand, Kina, Indien eller Turkiet, men givetvis också svensk husmanskost. Och det kanske bästa är att du nu, även i en stad som Södertälje, allt som oftast kan försäkra dig om att lunchen du äter är tillagad med miljön i åtanke. Vi rekommenderar denna hemsidan:https://www.lunchsödertälje.se

God mat på rullande hjul

9 mar 2020

Ska ni ha fest eller sammankomst där ni vill kunna servera gästerna mat, men inte har varken tiden eller energin att laga den själva? Då finns det andra sätt att lösa detta på, läs vidare här!

Vid olika festliga tillfällen och sammankomster vill man gärna kunna servera sina gäster någonting att äta, eller hur? Det behöver inte vara något avancerat egentligen, bara någonting att tugga på till drinken eller en tallrik med ost och kex. Oavsett vad man väljer att servera på sin tillställning så ska det vara någonting som man själv gillar och tycker om, men som även kommer att fungera att bjuda på. Kommer det att vara barn på festen eller är det bara en sammankomst för vuxna? Fundera över sådana saker innan ni bestämmer er för vilken typ av mat ni ska servera.

Kommer det barn på festen?

Om det är barn inblandade på festen, det kanske är en släktfest eller en tillställning för de närmaste vännerna och deras barn, behöver man ordna så att det finns mat som även barnen gillar. För att slippa laga extra mat endast för barnen så kan en buffé av något slag vara en bra idé. Då finns det någonting för alla smaker och man kan välja bort sådant som man inte tycker om. En buffé är ett utmärkt serveringsförslag oavsett storlek på festen, just för att man kan tillaga allting i förväg eller till exempel beställa catering. Nu för tiden så har dessa matvagnar, de som serverar streetfood, även catering som tillval. De kan komma till festen eller dit ni önskar för att servera gästerna mat. Det brukar finnas en massa olika vagnar att välja mellan, oavsett om man vill ha indisk mat eller vegetarisk mat.

Det är väldigt populärt idag med foodtrucks

God mat på rullande hjul, det är precis så det är. Idag kan vi välja och vraka runt om i staden när vi är sugna på någonting nytt. Dessa matvagnar serverar olika typer av mat och kan åka runt och ställa sig var de vill, för att sälja sin mat till förbipasserande. Detta är ett smart sätt att marknadsföra sig, genom att visa upp sig på olika platser vid olika dagar. Att dessa matvagnar även kan tillhandahålla catering för sina kunder, är väldigt populärt idag. Man kan boka den matvagn man vill ha, och sedan kommer de hem till er och serverar den typ av mat som ni önskar.

Hyra partytält för alla tillfällen

14 feb 2020

Dags att ställa till med fest? Hittar ni ingen passande lokal? Att hyra partytält i Stockholm kan vara lösningen för er. Och kom ihåg att ni kan hyra alla tillbehör när ni ändå är igång.

Festplanering i all ära, men ibland kan det vara svårt att veta hur man ska hitta en plats för festen. Att hitta en ledig lokal att hyra är inte alltid det lättaste och kan dessutom kosta en del. Om man däremot vet med sig en vacker och passande utemiljö där man kan vistas är ett bra tips att hyra ett partytält. Partytält är ett utmärkt alternativ oavsett om man det är dags för bröllopsfest, kalas, företagsfest eller något annat evenemang. Partytält går att hyra i alla möjliga storlekar, här finns lösningar både för den intima tillställningen och det stora sällskapet på flera hundra personer. Det finns många andra fördelar med att hyra partytält, till exempel att man får tältet levererat och även får hjälp med monteringen. Då vet man att tältet är väl förankrat av någon som kan det där med tält.

… Och mer därtill!

När det är dags för fest är det såklart också mycket annat runtomkring som ska fixas med, inte bara själva lokalen. För den som vill hyra partytält i Stockholm finns möjligheten att söka sig till en helhetsleverantör för festlösningar. Då får man hjälp med allt man kan tänkas behöva för tillställningen, från planering till serveringspersonal och viktig utrustning. För då kan man hyra alla möjliga tillbehör utöver själva partytältet. Det kan handla om till exempel glas och porslin, servetter, stolar, dekorationer, scenlösningar samt ljud- och ljusutrustning. Låt någon annan sköta allt sådant så att du kan fokusera på att ge dina gäster en oförglömlig upplevelse. Som grädde på moset får du hjälp med nedmontering och bortforsling av all utrustning.

Glöm inte bort

Det finns en del som kan vara bra att tänka på när du ska hyra partytält i Stockholm. Du som kund är skyldig att se till så att platsen är tillgänglig vid den tid ni har kommit överens om att tältet ska levereras och monteras. Självklart är det även viktigt att det finns tillräckligt med plats för tältet, därför är det klokt att mäta i förväg så att ni inte blir överraskade. För att underlätta för personalen som ska leverera all utrustning måste platsen vara tillgänglig. Se också till att informera om eventuella ledningar och annat som kan påverka förankringen. 

Populär julmat inom äldreomsorgen

24 nov 2019

Julen är en stor högtid bland många äldre – en tid för god mat och trevliga stunder. Nedan finner du tips på populär julmat inom äldreomsorgen. 

Klassiker högt i kurs 

Bland dom äldres favoriter på julbordet hör dom svenska klassikerna. Griljerad skinka, prinskorvar, hemlagade köttbullar och sist men inte minst ”dopp i gryta”. Detta är något som kanske inte serveras på så många julbord runt om i hemmen idag men sannerligen är det något som många äldre tycker om. Annan populär julmat som serveras inom äldreomsorgen som tillhör klassikerna är ägghalvor, Janssons frestelse och såklart kokt potatis. 

Fisk också populärt 

Något annat som tycks vara extra populärt bland äldre är fisk i alla dess former. På julbordet finns ofta fisk i av flera olika slag, alltifrån sill till gravad och lagad lax. Kanske är finns det fortfarande någon som föredrar lutfisk? En mindre tallrik enbart med fisk är det dock sällan någon som tackar nej till. 

Vällagad mat är alltid uppskattat 

För många i den äldre generationen har det aldrig varit aktuellt med halvfabrikat och micromat som allt fler nöjer sig med idag. Dom har under sina liv levt på vällagad husmanskost efter konstens alla regler, något som dom allra flesta också uppskattar att få fortfarande. Att lägga lite extra energi när det kommer till julmat som ska serveras inom äldreomsorgen kommer göra julen till något alldeles extra. 

Just maten inom äldreomsorg är ofta på tapeten och det är i regel inte av någon bra anledning. Det riktas mycket kritik till det som serveras och i många fall beror det på att pengar behöver sparas in. Jul är det dock bara en gång om året och att servera dom äldre varm, vällagad och framförallt riktigt god mat kommer troligtvis ge många glada miner tillbaka.

Något sött till kaffet

Även sötsaker hör julen till och idag ser vi alla möjliga typer av kombinationer när det kommer till desserter och sötsaker. Det är tryfflar, cheesecakes, och andra skapelser med julsmaker men även här verkar det vara det mest traditionella som får dom äldre på fall. 

När maten är undanstökad är det alltså dags att ställa fram en efterrätt som hör julen till. Ris á la Malta är populärt och lika så pepparkakor och klassiska lussebullar. Dom allra flesta skulle dock säkert tycka att en ask fylld med söta och smarriga praliner räcker gott och väl. 

Ska man planera julmat som ska serveras inom äldreomsorgen är det alltså ett säkert kort att satsa på sådant som är traditionellt. Att dessutom servera vällagad mat istället för att köpa färdiga jultallrikar- eller lådor kommer göra många boenden glada – kanske blir det deras finaste julklapp det här året. Att få äta och må gott under julen är viktigt och det bästa vore om vi fick strunta i allt vad budget heter, om så bara för just denna dag. 

Letar du konditori i Stockholm?

14 nov 2019

Är du på väg till, eller i Stockholm och letar efter ett bra konditori i Stockholm? Har man en ledig dag över, så kanske man vill spendera den på ett mysigt café eller konditori där de har härligt svart kaffe, te och scones, bakverk, chokladbollar eller morotskaka. Har de dessutom en lättare lunch, wifi som de delar med sig av, så kan man ju sitta där hela dagen och jobba.

Vid en enkel sökning på nätet visar för handen att det finns närmare 1.000 caféer och konditorier som alla konkurrerar med varandra, eller de kanske kompletterar varandra? Platsen för caféet är ju viktigt, plus vilka bakverk som de har på sin meny.

Viktigast med bullar?

Vilka av de saker som man kan önska sig på ett café är viktigast för att man ska återkomma till det caféet? När man väl har hittat "sitt café" är det bara att återvända. Det kan handla om att det är där som man har tillräckligt stora bullar, tillräckligt stora tekoppar, gratis påtår på kaffe, eller att de har bäst soffor och möbler. Har man väl hittat sitt favoritcafé behöver man sedan inte leta längre. Man går bara till det café som man vet är bäst.

Viktigast med tårtor?

Ibland, vill man satsa på en tårta. När man har något alldeles extra som man vill fira, då vill man ha en tårta. Inget ersätter en tårta, en tårta gör vilken fest som helst ännu mer festlig och är pricken över i:et. Sedan finns det ju så många olika slags tårtor att välja mellan. Den klassiska Schwarzwaldtårtan med hasselnötsnbottnar grädde och choklad är ju något alldeles extra, eller den klassiska prinsesstårtan med marsipantäcke, hallonsylt och vispgrädde eller önskar du hellre en tårta med vit choklad? Vilket som, brukar de flesta tårtor vara riktigt goda.

Viktigast med smörgåsar?

Den som har sockersjuka (diabetes) kanske inte är så glad i varken bullar, kex eller tårtor. Då kanske man hellre vill ha smörgås? Att ha goda smörgåsar är väl ändå obligatoriskt på ett café? Och har man då dessutom goda och fina smörgåstårtor, då är väl caféet verkligen godkänt, eller hur?

Det gäller alltså att hitta ett café med allt detta. Och helst ska de ju vara "hemmagjorda", alltså bakta och smörade på stället. Inte inköpta från någon leverantör som har hällt i en massa kemikalier i bullarna så att de ska hålla längre. Sådant känns på smaken och kan ge en riktigt dålig bismak som man aldrig får när man bakar bullarna hemma.

När du vill hyra festlokal i Malmö

15 sep 2019

Är du på jakt efter att kunna hyra festlokal? Då kan vi hjälpa till. Är det dessutom i Malmö är det ännu bättre. Det finns flera fina festlokaler just i Malmö, om det är där man vill arrangera sin fest.

Här presenterar vi de främsta festlokalerna som både finns i centrala staden, och utanför Malmö. Det  skiljer sig lite grann mellan festlokalerna, och beroende på tycke och smak, kanske man gillar det ena stället mer än det andra. Allt det är upp till var och en, och är man osäker och inte har besökt lokalerna innan, kan det rekommenderas att faktiskt åka ut och titta på de olika lokalerna själv innan man bestämmer sig. Det blir inte roligt att ha bokat en lokal som inte motsvarar ens förväntningar.

Hyr festlokal i Malmö Börshus

Exempel på festlokaler i Malmö

Här presenterar vi några av alla de olika festlokaler som man kan hyra i Malmö. Det är lokaler som påminner om allt från en hölada, till en folkets park, eller folkets hus, till finare lokaler som påminner om värdshus från medeltiden, till hotelllokaler och enklare festlokaler. Man kan beställa maten till lokalen eller ta med egen mat och dryck.

 • Alnarp i Lomma, har allt från catering, bröllop, fester och konferenser.
 • Amiralen Eventlokal, ligger intill Folkets park i Malmö. Har stort dansgolv som passar för firmafester, konferens, konsert eller mässor.
 • Ärtholmsgården har en festlokal, dit man kan ta med egen mat och dryck, upp till 70 gäster. Finns scen för dasn och liveband.
 • Borgstugan härstammar från 1400-talet. Här finns välvda tak, stearinljus i smidekronor och fina anor.
 • Casino Cosmopol finns för privata fester eller för företag. Festlokalen har fin inredning med stuckaturer och vackra kristallkronor.
 • Evening Fest och Event har festvåning nära Pildammsparken. Här kan man drick och äta.
 • Gamla Brogatans festvåning ligger i centrala Malmö med fest för det mindre sällskapet på upp till 30 gäster, eller middagar för upp till 70 personer.
 • Good morning Malmö har lokaler för event, fester och större kongresser. Här finns både pub, dansgolv och möjlighet att duka till långbord.
 • IDO – festlokal i Malmö har festlokaler för middagar, konferenser och andra festliga tillfällen.

Malmö Börhus

Malmö Börshus har riktigt fina lokaler sedan huset användes för aktie- och värdepappershandel mitt i centrala Malmö. Hit kan man gå till fots från Centralstation, eller parkera sin bil. Här kan man beställa fin gourmetmat tillagad av egna kockar och få maten och bli uppassad av uppmärksam personal.

Tips för julstädning i sista minuten

4 sep 2019

Här följer några snabba tips för julstädning i sista minuten. Behövs verkligen sådana? Vår erfarenhet säger att de definitivt behövs och att många kan dra nytta av de knep vi tänkte gå igenom.

Julen är en tid för eftertanke, för umgänge och för själslig rekreation och fysisk återhämtning. Detta åtminstone rent teoretiskt. I många familjer så är det istället en tid med en inneboende stress.

Man ska köpa julklappar, man ska fixa all mat, man ska hinna jobba undan på arbetet, man ska ordna med julpynt, man ska fixa en gran, man ska organisera kring vilka släktingar som ska komma och man ska samtidigt planera för dagarna efter jul då alla är lediga. Kort och gott: julen kan vara extremt stressande och ser man allt detta så förstår man också att en så pass viktig sak som städning faktiskt får finna sig i att husera i bakgrunden.

Många hinner helt enkelt inte med att städa på det sätt som man kanske skulle vilja önska. Det är till dessa som våra tips vänder sig. Tack vare dessa tips så kan du städa på nolltid och få ett inbjudande hem på julafton. Precis som det ska vara. Då kan du anlita hemstädning, till exempel i Nacka, klicka på denna länk: https://www.hemstädningnacka.se.

Anlita hemstädning i Nacka

Så här kan du göra för att julstäda

Okej. Du har alltså gjort klart allting inför julen och klockan tickar obarmhärtigt vidare trots att du ännu inte städat huset. Vad göra? Vårt råd är följande:

 • Börja med att skriva en lista. I denna lista så rangordnar du rummen utifrån städbehoven. Generellt så kan följande rangordning vara något att eftersträva: Köket - Toalett - Hall - Vardagsrum. Anledningen till denna rangordning är att köket kommer att spela en central plats under hela julen och att de finns få tillfällen som innehåller så pass mycket matlagning som denna högtid. Håll rent! Toaletten talar sitt tydliga språk; du vill att gästerna ska känna att det är rent och fräscht då de besöker din toalett, eller hur? Hallen å sin sida är det första som dina gäster möts av och den behöver inte vara kliniskt ren, men däremot så ska den vara organiserad så till vida att A) kläderna ska vara upphängda och att B) det ska finnas plats att hänga upp nya kläder som gästerna har på sig. Det kan innebära att du måste rensa bort lite overaller, stövlar och kängor. Lägg dessa i exempelvis en kartong som du diskret placerar i källaren. Vardagsrummet är platsen där ni umgås och där klapparna sedermera kommer att delas ut. Se till att dammsuga, torka rent och plocka bort de onödiga.
 • Behåll lugnet. Ett råd som är lättare att ge än att efterleva. Men, det behöver inte vara så stressigt att städa. Gå igenom alla rum metodiskt och börja exempelvis med att spruta rengöringsmedel på ugn och spis, därefter på diskbänken och ställ sedan in en skål med hackad citron och vatten i mikron och kör denna på full effekt i några minuter. Efter detta kan du gå till toaletten och spraya både handfat och klosett där. Medan detta verkar så kan du börja rensa ut lite i hallen. Torka ur mikron med hjälp av en fuktig trasa, rengör spisen som vanligt och kör därefter vidare med toaletten. Som avslutnings å dammsuger du och skurar golven. Organisation är viktigt: du behöver inte städa på samma ställe hela tiden utan du kan exempelvis vända torktid till din fördel och använda den för att gå vidare till ett annat rum.
 • Ta hjälp: Det är inte bara du som ska städa. Barn och partner kan också hjälpa till och göra jobbet både effektivare och roligare. Barnen kan städa sina rum och röja upp alla leksaker medan du och din partner delar upp de andra rummen mellan er. Ett tips: skapa en gemensam spotifylista och låt den dundra ut i huset medan ni städar. Varför inte med lite härlig julmusik? Lycka till och kom även ihåg följande: det behöver inte vara så där extremt rent. Huvudsaken är att det ser fräscht och inbjudande ut och att de doftar gott. Dina gäster kommer inte att fingranska och betygsätta hur du städat, det garanterar vi.

De bästa tipsen: Slipp halsbränna av julmaten

21 aug 2019

Julbordet är lockande – och det är lätt att man äter för mycket av det goda och blir dålig i magen. Slipp halsbränna av julmaten – här är de bästa tipsen.

Julmaten är en dröm – vem älskar inte sill, lax, skinka, Janssons frestelse och kanske till och med lutfisk, Men den feta och tunga maten kan också vara en mardröm, inte minst för den som har lätt att drabbas av reflux – det vill säga sura uppstötningar, halsbränna, hicka och heshet. Dessa symtom beror på att magsyra läcker upp i matstrupen och irriterar den. Om man lägger sig ner efter maten är risken stor att man får dessa problem, liksom när man äter alltför sent kvällstid. Stora portioner är också en bov som kan öka trycket i magen och göra att syra läcker upp i halsen. Vad man äter spelar också en viss roll när det handlar om halsbränna.

Här är den julmat du bör vara försiktig med om du vill slippa halsbränna, enligt den senaste forskningen:

 • Kött är en stor skurk. Njut och ha kul, men om du kan så är det bra att hålla igen på skinkan, revbensspjäll, köttbullar och prinskorv.
 • Fett och olja i stora mängder. Rödbetssallad, paté och Jansson är skurkar när det handlar om fett.
 • Är självklart inte alls lätt att undvika, men en åtgärd som kan vara bra mot halsbränna är att i alla fall inte salta extra på maten.
 • Mjölk och ost. Julosten är inte bra för magen i stora mängder.
 • Håll dig borta i alla fall från andra våningen när Aladdinasken plockas fram. Även mint är surt och skapar halsbränna.
 • Kolsyrad dryck, undvik julmust, cola, öl och så vidare. Och så vardagens stora syrebomb, det allestädes närvarande kaffet.

Det finns mat som du kan äta

Men vad blir det för julbord om man knappt får äta någonting alls av allt det smaskiga? Som sagt, det viktigaste är att hålla mängden på en rimlig nivå och inte blanda flera av de mest syrabärande rätterna. Men det finns också mat som fungerar lindrande på den jobbiga halsbrännan:

 • Julnötter och lax kan du äta i rejäla mängder, då det handlar om protein med lågt kolesterolvärde. Mandel och cashewnötter är perfekta mot halsbränna!
 • Fiberrik mat, här får det tyska julbordet sin renässans med grönkål och brysselkål.
 • Vitamin C är bra, inte minst potatis och rotfrukter, men också bär, melon och persika.
 • Yoghurt innehåller probiotika och lindrar därmed syran i magen

Några fler effektiva hjälpmedel

Bortsett från maten finns det andra metoder att undvika halsbränna. Självlärt finns det läkemedel mot detta mycket vanliga problem, men det väljer vi att undvika här. Vi fokuserar istället på några andra hjälpmedel.

Enzymer. Sur mage beror ofta på störningar enzymproduktionen. Denna blir dessutom ofta sämre med åren, en anledning till varför många äldre får problem med halsbränna. På hälsokostaffärerna finns det gott om enzymtillskott som verkar med halsbrännan.

Kisel. Så kallad kiselgel är effektivt mot ett flertal magproblem. Det skyddar magens och tarmens slemhinnor och kan användas vid både akuta och kroniska magproblem. Dessutom är kisel mycket skonsamt och även lämpligt för barn.

Bitterörter. Idag vet man att halsbränna ofta beror på för lite syra i magen, inte för mycket. Syran går att stimulera med bitterörter. Några droppar av det innan måltiden är ofta effektivt mot magsyra. Bitterörter finns bland annat i ett flertal naturmedel i hälsokostaffärerna.

Basiska mineraler. Med hjälp av exempelvis bikarbonat kan man neutralisera magsyran och göra den mindre sur och frätande. Blanda en halv tesked i ett glas vatten och drick när du känner att det börjar bli problem. Kalciumkarbonat är ett annat mineral som hjälper mot halsbränna.

Orkar du inte fixa all julmat på egen hand? Anlita en cateringfirma.

Nya kulinariska upplevelser på safari i Sydafrika

25 jul 2019

Det finns människor som anser att julen är någonting heligt och ska firas på exakt samma sätt varje år, annars har den gått till spillo. Andra är beredda att tänja på gränserna kring vad man får och inte får göra på julen och provar gärna på lite nya sätt att fira. Exempelvis är det många svenskar som numera reser bort över jul och nyår, gärna till varmare länder där man kan fira (eller inte fira) jul i ett varmt klimat.

Sydafrika är ett utmärkt resmål under vårt vinterhalvår eftersom det är sommar där då. Dagarna är varma och nätterna behagliga. Många väljer att prova på safari när de reser till Sydafrika, och visst är det ett fantastiskt äventyr att resa iväg och se vilda djur i deras naturliga miljö. Safariresor ordnas av en rad researrangörer i Norden, men man kan också köpa en resa och ordna med safarin på plats.

Mycket att göra i Sydafrika

En safari i Sydafrika kan också med fördel kombineras med andra aktiviteter som golf, solsemester eller storstadsvistelse. Och för den som är intresserad av mat och dryck är Sydafrika ett fantastiskt resmål. En av det tråkigare sakerna att missa med julen i Sverige är ju vår goda julmat och alla trevliga julbord man kan besöka, men lyckligtvis kan den som älskar god mat och dryck verkligen få sitt lystmäte i Sydafrika. Här älskar man mat lika mycket som vi gör i Sverige, och många sydafrikaner är utmärkta kockar. Maten är ofta rustik, enkel och välsmakande, inte sällan åt det europeiska hållet men alltid med lokala inslag.

Lokala specialiteter bland kött och fisk

Man äter mycket kött i Sydafrika, inte bara nöt- och fläskkött utan även mer exotiska djur som struts, springbok och krokodil. Man samlas gärna runt grillen. En sydafrikansk barbecue kallas braai, och man eldar med ved i stället för kol vilket ger en karaktäristisk smak. På gallret lägger man förutom kött även produkter från landets utmärkta grönsaksodlingar eller goda korvar, som nationalkorven boerewors.

Längs kusterna äter man förstås mycket fisk och skaldjur som ostron. Det finns gott om enklare restauranger och matstånd som serverar snoek, eller havsgädda, ofta i form av fish 'n chips. Priserna på restaurangerna är för det mesta betydligt lägre än vad vi är vana vid i Sverige.

Ett stort vinland

Sydafrika har länge varit ett framstående vinland. Marken är bördig och den friska havsluften hjälper till att skapa fantastiska druvor. Runt Kapstaden och Stellenbosch ligger hundratals vingårdar där man bland annat odlar den inhemska druvan Pinotage, som är en blandning av druvorna Pinot Noir och Cinsault.

Men man dricker så klart också annat än vin i Sydafrika. Öl är nog snarare nationaldrycken, gärna något av de lokala ölen Castle Lager eller Black Label. Cider, av engelsk typ, är också populärt, liksom olika likörer som Amarulla och en lokal citruslikör som heter van der Hum. Lämna inte Sydafrika utan att ha tagit en liten barrunda och provat på de lokala specialiteterna!

Lokalt på lodgen

Åker du på safari och bor över på en lodge ute i bushen får du kanske räkna med att maten är lite enklare, men den kan ändå vara riktigt god. Chansen är också större att du får smaka på lokala specialiteter som du inte provat förut, eftersom kockarna ofta är hämtade ur lokalbefolkningen och hämtar inspiration ur den traditionen.

Det finns många anledningar att skippa den svenska julen någon gång ibland och se sig om lite i världen. Safari i Sydafrika, kombinerat med härliga kulinariska upplevelser, är ett mycket bra alternativ till dans runt granen.

Läs mer om safariresor på https://nyati-safari.se

 

 

När du längtar efter Texmex-mat

21 maj 2019

Längtar du efter riktigt god mat, med mycket grönsaker, men härliga starka kryddor? Då är Texmex-mat bland det allra bästa som man kan äta. Texmex mat passar bra för alla ungdomar som antingen är flextarianer, vegetarianer och veganer. Äter man Texmex-mat kan man utesluta köttet och då bir det vegetariskt. Man kan utesluta gräddfilssåserna och då blir maten vegansk. Det är därför Texmex-maten passar alla. Så här gör du.

Fajitas

Texmex-maten är en salig blandning av mat från Mexico och USA. I båda länderna älskar man grillat kött, därför innehåller Fajitas grillat (eller stekt) kött. Antingen tar man nötkött eller grisskött, men man kan lika väl använda kyckling och räkor. Är man nybörjare på Fajitas, kan man alltid ta ett stycke kött, eller quorn och köp en påse med färdigblandad Fajitas kryddor. Då är du säker på att få till rätt smak på dina Fajitas. När köttet, eller quornen är klar, kan du enkelt lägga dem i burritos eller tacos.

Tacos

Tacos är bröd, eller skal av tortillabröd eller tortillaskal. Dem kan du fylla med grönsaker, som tomater, gurka, paprika, salladsblad, lök, majs och det som man tycker om helt enkelt. Sedan rullar du ihop och äter tillsammans med stark tacosås.

Enchiladas

När du lägger kött och grönsaker och sås i en mjuk tortilla eller tacoskal, så blir det en enchilada. Enchilada kommer från det spanska "me enchile" som betyder att jag känner av smaken av chilin i salsasåen. Vilken sås eller salsa som du önskar till din enchiladas spelar ingen roll; mild eller stark sås.

Burritos

Burritos liknar tortillas, men är gjort på vete, även dem fyller man med kött, bönor, ris, grönsaker och allt som man tycker är gott. Många värmer sina burritos och lägger på härlig ost ovanpå så den smälter.

Så gör du din egen Texmex-mat

Det lättaste sättet att göra dina tacos, fajitas, enchiladas eller burritos är att handla hem olika tortilla, tacoskal och bröd. Köp även grönsaker, och skär i små tärningar så att de är lätta att lägga i de lika tacoskalen, och tortillas. Sedan är det bara att ta en god sås, göra en gräddfilssås med gräddfil och vitlök. Sedan är det bara att fylla tortilla och tacos med kött, grönsaker, sås och allt som du tycker är gott. Sedan är det bara att äta och njuta. Det viktigaste är kryddorna, chili, vitlök, persilja och lime. Vissa gillar koriander, men inte alla, så var försiktig med den kryddan.

Ha festen till sjöss

11 maj 2019

Snart är våren och värmen här och det finns många tillfällen att fira. Och det väntar många bröllop när värmen kommer med allt vad det innebär. Det är mycket man måste tänka på när man planerar en större fest. 

Att börja planeringen i god tid är A och O för en lyckad fest. Man behöver noga sätta ett bra datum med lång framförhållning så att så många som möjligt kan komma. Det kan vara roligt att att ha ett tema på festen, som till exempel maskerad. Det ger en känsla av samhörighet och festdeltagarna har en tendens att släppa loss mer på en maskerad än än vanlig fest.

Förberedelser

Att vara noga med förberedelserna är viktigt för att festen ska bli lyckad. Man vill inte ha massa detaljer att lösa precis innan festen. Det är faktiskt viktigare än man tror med själva inbjudan till festen. När det gäller till exempel bröllop satsas det mycket på vackra inbjudningskort. Någon har sagt att festen börjar på hallgolvet.

Var noga med att inte missa något i inbjudan. Det måste såklart tydligt stå vad som gäller på festen. Det kan vara till exempel att upplysa om eventuellt tema, klädsel, om barn är välkomna och så vidare.

En mindre fest kan det räcka med en inbjudan digitalt, på till exempel mail eller på Facebook. På Facebook har man en klar fördel, där kan man ju ändra eller lägga till information när man vill. Självklart måste datum, tid och plats tydligt framgå om det kommer att serveras mat och dryck eller ej.

Hitta rätt festlokal

En mindre fest kan man med fördel ha hemma men det kräver en del förberedelser i form av mat- och dryckinköp samt att man måste städa själv dagen efter.

Om möjligheten finns att ha festen på en festlokal öppnad många möjligheter. Många festlokaler står för allt som till exempel mat, dryck, snacks, musik, dansgolv och personal. 

Man behöver utifrån antalet festdeltagare och tema hitta en passande lokal som ligger bra till med bra kommunikationer. Ett spännade alternativ är att lägga festen på en båt. Då får man en härlig stämning på köpet. Det är en väldigt speciell känsla att glida fram över Stockholms ström med ett glada festdeltagare. 

Underhållning på festen

En bra fest innehåller mer än bara god mat och dryck. Det måste finnas musik på festen. Det är väldigt festligt när man bjuder på någon form av liveunderhållning och dans. Det behöver inte vara så dyrt. Hör runt i bekantskapskretsen om någon känner någon trubadur eller liknande.

När du ska bjuda personalen på nåt extra

30 apr 2019

Vill du bjuda dina gäster på något extra? När det är dags för något alldeles speciellt kanske du vill kunna bjuda på en DJ, levande musik, eller något annat som kan roa gästerna på din fest. Då kan man behöva mer el än vad man annars behöver. Behöver du mer el än vad du annars behöver kan man till exempel hyra ett elverk som förser dig med den el som du kanske behöver till din fest. Ett elverk är som ett gigantiskt batteri som förser det som du behöver av elektriska maskiner till din fest.

Så kan man roa gästerna på en fest

Det finns några olika saker som man kan överraska sina gäster med. Det kan vara allt från magiker, som utför olika trolleritrick på festen, till musik antingen med elvande band eller en DJ, eller fyrverkerier. Ska man ha ett levande band eller en DJ går det bra så länge som festen är inomhus, men ska man hålla festen utomhus behöver man ett extra elverk som förser bandet eller DJ:n med den el som de behöver. Att vi lever i ett samhälle som är helt beroende av el till i princip allt som vi gör, är något som vi alla blir alltmer medvetna om. Även när vi ordnar med fester är vi beroende av el. För att lösa den saken kan man hyra ett elverk som förser den egna festen med den el som man kanske behöver.

Finns elverk med olika bränsle

Man måste inte hyr elverk som går på fossila bränslen om man inte vill bidra till ett sämre klimat. Det går att hyra elverk som går på energi från sol eller vindkraft. Beroende på hur mycket el man behöver för sin fest, kan man anpassa elverket och hyra olika stora elverk. Vill man ha ett mindre elverk kan man hyra ett på bara 1kW till mulitmegaW stora elverk. Sådan elverk kan man hyra även för andra tillfällen, så som om man åker och campar och behöver el till sitt lilla kylskåp, eller för matlagning i husvagnen. Förut hade man elverk som lät väldigt mycket men med de nya elverken behöver man inte vara rädd för elverk som låter väldigt mycket. Vistas man i ett område som är känsligt för buller behöver man inte vara orolig för med de nya elverken.

Så får du tag i ett elverk. Man kan till exempel googla "hyra elverk Stockholm", så att man får några kontaktuppgifter till någon leverantör som man kan hyra elverk i Stockholm.

Funderar du på att starta vegansk restaurang?

9 apr 2019

Har du också passion för vegetariansk eller till och med vegansk mat? Då kan det vara bra att starta en egen foodtruck som start på en (helst framgångsrik) karriär då du serverar sådan mat som du själv gillar och brinner för. Innan man startar en restaurang och drar på sig stora omkostnader med hyra av lokal, möbler och alla de kostnader som man bör ta för att kunna starta en restaurang, så kan man i stället starta med en enkel foodtruck.

Så fungerar en foodtruck

En sådan är en mini-restaurang med mycket låga omkostnader. Dina gäster får prova att smaka nya smaker. Du ställer din foodtruck var som helst och sprider på så sätt den slags mat som du vill prova dig fram och servera på en egen restuarang om det visar sig att maten går hem. En foodtruck kan du ställa upp så gott som var som helst. Gärna så nära centrum som möjligt, så att du når så många gäster som det bara går. På så sätt kan du testa ny mat och se om den nya maten som du lagar går hem hos folk och de kommer gärna och köper din mat. En foodtruck är ju en veritabel rullande restaurang. Det är kockarna med maten som kommer ut till gästerna i stället för gästerna som kommer ut till maten. Och visar det sig att gästerna väldit gärna kommer till maten, så kan man sedan skaffa sig en större plats som är permanent. Eller – om man nu känner lite av zigenskt blod som strömmar i ådrorna, kan man fortsätta åka land och rike runt och ta maten runt hela Svea rike land. På så sätt får man många som smakar nya smaker och provar ny mat. Om det är så att man brinner för den mat som man lagar så kan man fortsätta och sprida sin matglädje med hjälp av en foodtruck.

Få inspiration från foodtruck i Stockolm

Om du vill få insipiration från en foodstruck med vegetariansk och vegansk mat i Stockholm kan du börja med att googla "foodtruck Stockholm" så får du upp kontaktuppgifter till de företag som serverar vegansk och vegetariansk mat. En av dem som du kan ta kontakt med är Vego Schmegan, som har läckerheter inom vegetariansk mat såsom falafel, hummus, friterad aubergine, vinbladsdolmar och härliga sallader och bröd. Du kan välja på allt från mat inspirerad av länder och kulturer från Mellanöstern, kring Medelhavet i en svensk tappning.

Kökets utformning viktig i matlagning

18 mar 2019

Ska du ha lätt för att laga mat, är kökets urformning viktig. Här tar vi upp några viktiga aspekter som har med inredningen att göra för att det ska bli lätt och behändigt att göra mat i köket.

1. Utrymme

För att man ska kunna göra maten i köket är det mycket viktigt med arbetsyta. Har du ett trångt kök och inte kan ställa ifrån dig heta kastruller, kunna vispa grädde samtidigt som du har något på spisen eller kunna ställa ifrån dig tvättade grönsakerna eller matingredienserna som du ska använda, blir det jobbigt att laga maten i köket.

2. Redskap

Du behöver också bra redskap i köket och plats för att kunna förvara dem så att du når dem lätt och behändigt när du behöver dem. Det är inte roligt att behöva leta efter dem precis när du behöver dem. Antingen ska de hänga i närheten av arbetsbänken eller i närheten av spisen, eller vid diskhon. Du behöver bra med kastruller, pannor och lock så att du når dem och inte behöver ansteränga ryggen för att nå dem.

3. Belysning

De behöver bra belysning så att det inte är för mörkt i köket. Det bästa ljuset är det som kommer utifrån, men de flesta gör maten på kvällarna och då behöver du bra med lampor, precis där du står och arbetar. Bra belysning ovanför diskbänken, arbetsbänken och vid spisen är viktiga ställen så att du ser ordentligt.

4. Förvaring

Som vi nämnt tidigare är det mycket viktigt med bra förvaringar både av kastruller, lock, och pannor och andra kärl som man behöver för matlagningen. Här är det även viktigt med förvaring för kryddor, skafferivaror och inte minst för den lagade maten. Har man rester vill man kunna förvara dem och kyla ner dem snabbt. Har man inget svalskåp, kan man alltid ställa maten på balkongen vintertid, då temperaturen på balkongen är lagom kallt för att kyla ner mat snabbt. Då gäller det att man har ett bord att ställa maten på, på balkongen.

5. Bra arbetsbänkar A och O i kök

Att ha riktigt bra arbetsbänkar är det viktigaste i köket. Säg att du tar ut något hett ur ugnen, då vill du kunna ställa det någonstans där det kan svalna, medan du dukar bordet. Många har för lite med utrymme kring spisen, eller vid diskbänken där man tvättar och sköljer grönsaker och frukt. De bästa arbetsbänkarna är tillverkade av stenskivor som tål både hetta, vatten och kyla. Läs mer om stenskivor på: http://www.stenskivor.biz.

← Äldre inlägg