Svenskt Julbord

Blogg

Här i bloggen begränsar vi oss inte till julen och julbord utan skriver om allt som har med fest och mat att göra. 

Populär julmat inom äldreomsorgen

24 nov 2019

Julen är en stor högtid bland många äldre – en tid för god mat och trevliga stunder. Nedan finner du tips på populär julmat inom äldreomsorgen. 

Klassiker högt i kurs 

Bland dom äldres favoriter på julbordet hör dom svenska klassikerna. Griljerad skinka, prinskorvar, hemlagade köttbullar och sist men inte minst ”dopp i gryta”. Detta är något som kanske inte serveras på så många julbord runt om i hemmen idag men sannerligen är det något som många äldre tycker om. Annan populär julmat som serveras inom äldreomsorgen som tillhör klassikerna är ägghalvor, Janssons frestelse och såklart kokt potatis. 

Fisk också populärt 

Något annat som tycks vara extra populärt bland äldre är fisk i alla dess former. På julbordet finns ofta fisk i av flera olika slag, alltifrån sill till gravad och lagad lax. Kanske är finns det fortfarande någon som föredrar lutfisk? En mindre tallrik enbart med fisk är det dock sällan någon som tackar nej till. 

Vällagad mat är alltid uppskattat 

För många i den äldre generationen har det aldrig varit aktuellt med halvfabrikat och micromat som allt fler nöjer sig med idag. Dom har under sina liv levt på vällagad husmanskost efter konstens alla regler, något som dom allra flesta också uppskattar att få fortfarande. Att lägga lite extra energi när det kommer till julmat som ska serveras inom äldreomsorgen kommer göra julen till något alldeles extra. 

Just maten inom äldreomsorg är ofta på tapeten och det är i regel inte av någon bra anledning. Det riktas mycket kritik till det som serveras och i många fall beror det på att pengar behöver sparas in. Jul är det dock bara en gång om året och att servera dom äldre varm, vällagad och framförallt riktigt god mat kommer troligtvis ge många glada miner tillbaka.

Något sött till kaffet

Även sötsaker hör julen till och idag ser vi alla möjliga typer av kombinationer när det kommer till desserter och sötsaker. Det är tryfflar, cheesecakes, och andra skapelser med julsmaker men även här verkar det vara det mest traditionella som får dom äldre på fall. 

När maten är undanstökad är det alltså dags att ställa fram en efterrätt som hör julen till. Ris á la Malta är populärt och lika så pepparkakor och klassiska lussebullar. Dom allra flesta skulle dock säkert tycka att en ask fylld med söta och smarriga praliner räcker gott och väl. 

Ska man planera julmat som ska serveras inom äldreomsorgen är det alltså ett säkert kort att satsa på sådant som är traditionellt. Att dessutom servera vällagad mat istället för att köpa färdiga jultallrikar- eller lådor kommer göra många boenden glada – kanske blir det deras finaste julklapp det här året. Att få äta och må gott under julen är viktigt och det bästa vore om vi fick strunta i allt vad budget heter, om så bara för just denna dag. 

Letar du konditori i Stockholm?

14 nov 2019

Är du på väg till, eller i Stockholm och letar efter ett bra konditori i Stockholm? Har man en ledig dag över, så kanske man vill spendera den på ett mysigt café eller konditori där de har härligt svart kaffe, te och scones, bakverk, chokladbollar eller morotskaka. Har de dessutom en lättare lunch, wifi som de delar med sig av, så kan man ju sitta där hela dagen och jobba.

Vid en enkel sökning på nätet visar för handen att det finns närmare 1.000 caféer och konditorier som alla konkurrerar med varandra, eller de kanske kompletterar varandra? Platsen för caféet är ju viktigt, plus vilka bakverk som de har på sin meny.

Viktigast med bullar?

Vilka av de saker som man kan önska sig på ett café är viktigast för att man ska återkomma till det caféet? När man väl har hittat "sitt café" är det bara att återvända. Det kan handla om att det är där som man har tillräckligt stora bullar, tillräckligt stora tekoppar, gratis påtår på kaffe, eller att de har bäst soffor och möbler. Har man väl hittat sitt favoritcafé behöver man sedan inte leta längre. Man går bara till det café som man vet är bäst.

Viktigast med tårtor?

Ibland, vill man satsa på en tårta. När man har något alldeles extra som man vill fira, då vill man ha en tårta. Inget ersätter en tårta, en tårta gör vilken fest som helst ännu mer festlig och är pricken över i:et. Sedan finns det ju så många olika slags tårtor att välja mellan. Den klassiska Schwarzwaldtårtan med hasselnötsnbottnar grädde och choklad är ju något alldeles extra, eller den klassiska prinsesstårtan med marsipantäcke, hallonsylt och vispgrädde eller önskar du hellre en tårta med vit choklad? Vilket som, brukar de flesta tårtor vara riktigt goda.

Viktigast med smörgåsar?

Den som har sockersjuka (diabetes) kanske inte är så glad i varken bullar, kex eller tårtor. Då kanske man hellre vill ha smörgås? Att ha goda smörgåsar är väl ändå obligatoriskt på ett café? Och har man då dessutom goda och fina smörgåstårtor, då är väl caféet verkligen godkänt, eller hur?

Det gäller alltså att hitta ett café med allt detta. Och helst ska de ju vara "hemmagjorda", alltså bakta och smörade på stället. Inte inköpta från någon leverantör som har hällt i en massa kemikalier i bullarna så att de ska hålla längre. Sådant känns på smaken och kan ge en riktigt dålig bismak som man aldrig får när man bakar bullarna hemma.

När du vill hyra festlokal i Malmö

15 sep 2019

Är du på jakt efter att kunna hyra festlokal? Då kan vi hjälpa till. Är det dessutom i Malmö är det ännu bättre. Det finns flera fina festlokaler just i Malmö, om det är där man vill arrangera sin fest.

Här presenterar vi de främsta festlokalerna som både finns i centrala staden, och utanför Malmö. Det  skiljer sig lite grann mellan festlokalerna, och beroende på tycke och smak, kanske man gillar det ena stället mer än det andra. Allt det är upp till var och en, och är man osäker och inte har besökt lokalerna innan, kan det rekommenderas att faktiskt åka ut och titta på de olika lokalerna själv innan man bestämmer sig. Det blir inte roligt att ha bokat en lokal som inte motsvarar ens förväntningar.

Hyr festlokal i Malmö Börshus

Exempel på festlokaler i Malmö

Här presenterar vi några av alla de olika festlokaler som man kan hyra i Malmö. Det är lokaler som påminner om allt från en hölada, till en folkets park, eller folkets hus, till finare lokaler som påminner om värdshus från medeltiden, till hotelllokaler och enklare festlokaler. Man kan beställa maten till lokalen eller ta med egen mat och dryck.

 • Alnarp i Lomma, har allt från catering, bröllop, fester och konferenser.
 • Amiralen Eventlokal, ligger intill Folkets park i Malmö. Har stort dansgolv som passar för firmafester, konferens, konsert eller mässor.
 • Ärtholmsgården har en festlokal, dit man kan ta med egen mat och dryck, upp till 70 gäster. Finns scen för dasn och liveband.
 • Borgstugan härstammar från 1400-talet. Här finns välvda tak, stearinljus i smidekronor och fina anor.
 • Casino Cosmopol finns för privata fester eller för företag. Festlokalen har fin inredning med stuckaturer och vackra kristallkronor.
 • Evening Fest och Event har festvåning nära Pildammsparken. Här kan man drick och äta.
 • Gamla Brogatans festvåning ligger i centrala Malmö med fest för det mindre sällskapet på upp till 30 gäster, eller middagar för upp till 70 personer.
 • Good morning Malmö har lokaler för event, fester och större kongresser. Här finns både pub, dansgolv och möjlighet att duka till långbord.
 • IDO – festlokal i Malmö har festlokaler för middagar, konferenser och andra festliga tillfällen.

Malmö Börhus

Malmö Börshus har riktigt fina lokaler sedan huset användes för aktie- och värdepappershandel mitt i centrala Malmö. Hit kan man gå till fots från Centralstation, eller parkera sin bil. Här kan man beställa fin gourmetmat tillagad av egna kockar och få maten och bli uppassad av uppmärksam personal.

Tips för julstädning i sista minuten

4 sep 2019

Här följer några snabba tips för julstädning i sista minuten. Behövs verkligen sådana? Vår erfarenhet säger att de definitivt behövs och att många kan dra nytta av de knep vi tänkte gå igenom.

Julen är en tid för eftertanke, för umgänge och för själslig rekreation och fysisk återhämtning. Detta åtminstone rent teoretiskt. I många familjer så är det istället en tid med en inneboende stress.

Man ska köpa julklappar, man ska fixa all mat, man ska hinna jobba undan på arbetet, man ska ordna med julpynt, man ska fixa en gran, man ska organisera kring vilka släktingar som ska komma och man ska samtidigt planera för dagarna efter jul då alla är lediga. Kort och gott: julen kan vara extremt stressande och ser man allt detta så förstår man också att en så pass viktig sak som städning faktiskt får finna sig i att husera i bakgrunden.

Många hinner helt enkelt inte med att städa på det sätt som man kanske skulle vilja önska. Det är till dessa som våra tips vänder sig. Tack vare dessa tips så kan du städa på nolltid och få ett inbjudande hem på julafton. Precis som det ska vara. Då kan du anlita hemstädning, till exempel i Nacka, klicka på denna länk: https://www.hemstädningnacka.se.

Anlita hemstädning i Nacka

Så här kan du göra för att julstäda

Okej. Du har alltså gjort klart allting inför julen och klockan tickar obarmhärtigt vidare trots att du ännu inte städat huset. Vad göra? Vårt råd är följande:

 • Börja med att skriva en lista. I denna lista så rangordnar du rummen utifrån städbehoven. Generellt så kan följande rangordning vara något att eftersträva: Köket - Toalett - Hall - Vardagsrum. Anledningen till denna rangordning är att köket kommer att spela en central plats under hela julen och att de finns få tillfällen som innehåller så pass mycket matlagning som denna högtid. Håll rent! Toaletten talar sitt tydliga språk; du vill att gästerna ska känna att det är rent och fräscht då de besöker din toalett, eller hur? Hallen å sin sida är det första som dina gäster möts av och den behöver inte vara kliniskt ren, men däremot så ska den vara organiserad så till vida att A) kläderna ska vara upphängda och att B) det ska finnas plats att hänga upp nya kläder som gästerna har på sig. Det kan innebära att du måste rensa bort lite overaller, stövlar och kängor. Lägg dessa i exempelvis en kartong som du diskret placerar i källaren. Vardagsrummet är platsen där ni umgås och där klapparna sedermera kommer att delas ut. Se till att dammsuga, torka rent och plocka bort de onödiga.
 • Behåll lugnet. Ett råd som är lättare att ge än att efterleva. Men, det behöver inte vara så stressigt att städa. Gå igenom alla rum metodiskt och börja exempelvis med att spruta rengöringsmedel på ugn och spis, därefter på diskbänken och ställ sedan in en skål med hackad citron och vatten i mikron och kör denna på full effekt i några minuter. Efter detta kan du gå till toaletten och spraya både handfat och klosett där. Medan detta verkar så kan du börja rensa ut lite i hallen. Torka ur mikron med hjälp av en fuktig trasa, rengör spisen som vanligt och kör därefter vidare med toaletten. Som avslutnings å dammsuger du och skurar golven. Organisation är viktigt: du behöver inte städa på samma ställe hela tiden utan du kan exempelvis vända torktid till din fördel och använda den för att gå vidare till ett annat rum.
 • Ta hjälp: Det är inte bara du som ska städa. Barn och partner kan också hjälpa till och göra jobbet både effektivare och roligare. Barnen kan städa sina rum och röja upp alla leksaker medan du och din partner delar upp de andra rummen mellan er. Ett tips: skapa en gemensam spotifylista och låt den dundra ut i huset medan ni städar. Varför inte med lite härlig julmusik? Lycka till och kom även ihåg följande: det behöver inte vara så där extremt rent. Huvudsaken är att det ser fräscht och inbjudande ut och att de doftar gott. Dina gäster kommer inte att fingranska och betygsätta hur du städat, det garanterar vi.

De bästa tipsen: Slipp halsbränna av julmaten

21 aug 2019

Julbordet är lockande – och det är lätt att man äter för mycket av det goda och blir dålig i magen. Slipp halsbränna av julmaten – här är de bästa tipsen.

Julmaten är en dröm – vem älskar inte sill, lax, skinka, Janssons frestelse och kanske till och med lutfisk, Men den feta och tunga maten kan också vara en mardröm, inte minst för den som har lätt att drabbas av reflux – det vill säga sura uppstötningar, halsbränna, hicka och heshet. Dessa symtom beror på att magsyra läcker upp i matstrupen och irriterar den. Om man lägger sig ner efter maten är risken stor att man får dessa problem, liksom när man äter alltför sent kvällstid. Stora portioner är också en bov som kan öka trycket i magen och göra att syra läcker upp i halsen. Vad man äter spelar också en viss roll när det handlar om halsbränna.

Här är den julmat du bör vara försiktig med om du vill slippa halsbränna, enligt den senaste forskningen:

 • Kött är en stor skurk. Njut och ha kul, men om du kan så är det bra att hålla igen på skinkan, revbensspjäll, köttbullar och prinskorv.
 • Fett och olja i stora mängder. Rödbetssallad, paté och Jansson är skurkar när det handlar om fett.
 • Är självklart inte alls lätt att undvika, men en åtgärd som kan vara bra mot halsbränna är att i alla fall inte salta extra på maten.
 • Mjölk och ost. Julosten är inte bra för magen i stora mängder.
 • Håll dig borta i alla fall från andra våningen när Aladdinasken plockas fram. Även mint är surt och skapar halsbränna.
 • Kolsyrad dryck, undvik julmust, cola, öl och så vidare. Och så vardagens stora syrebomb, det allestädes närvarande kaffet.

Det finns mat som du kan äta

Men vad blir det för julbord om man knappt får äta någonting alls av allt det smaskiga? Som sagt, det viktigaste är att hålla mängden på en rimlig nivå och inte blanda flera av de mest syrabärande rätterna. Men det finns också mat som fungerar lindrande på den jobbiga halsbrännan:

 • Julnötter och lax kan du äta i rejäla mängder, då det handlar om protein med lågt kolesterolvärde. Mandel och cashewnötter är perfekta mot halsbränna!
 • Fiberrik mat, här får det tyska julbordet sin renässans med grönkål och brysselkål.
 • Vitamin C är bra, inte minst potatis och rotfrukter, men också bär, melon och persika.
 • Yoghurt innehåller probiotika och lindrar därmed syran i magen

Några fler effektiva hjälpmedel

Bortsett från maten finns det andra metoder att undvika halsbränna. Självlärt finns det läkemedel mot detta mycket vanliga problem, men det väljer vi att undvika här. Vi fokuserar istället på några andra hjälpmedel.

Enzymer. Sur mage beror ofta på störningar enzymproduktionen. Denna blir dessutom ofta sämre med åren, en anledning till varför många äldre får problem med halsbränna. På hälsokostaffärerna finns det gott om enzymtillskott som verkar med halsbrännan.

Kisel. Så kallad kiselgel är effektivt mot ett flertal magproblem. Det skyddar magens och tarmens slemhinnor och kan användas vid både akuta och kroniska magproblem. Dessutom är kisel mycket skonsamt och även lämpligt för barn.

Bitterörter. Idag vet man att halsbränna ofta beror på för lite syra i magen, inte för mycket. Syran går att stimulera med bitterörter. Några droppar av det innan måltiden är ofta effektivt mot magsyra. Bitterörter finns bland annat i ett flertal naturmedel i hälsokostaffärerna.

Basiska mineraler. Med hjälp av exempelvis bikarbonat kan man neutralisera magsyran och göra den mindre sur och frätande. Blanda en halv tesked i ett glas vatten och drick när du känner att det börjar bli problem. Kalciumkarbonat är ett annat mineral som hjälper mot halsbränna.

Orkar du inte fixa all julmat på egen hand? Anlita en cateringfirma.

Nya kulinariska upplevelser på safari i Sydafrika

25 jul 2019

Det finns människor som anser att julen är någonting heligt och ska firas på exakt samma sätt varje år, annars har den gått till spillo. Andra är beredda att tänja på gränserna kring vad man får och inte får göra på julen och provar gärna på lite nya sätt att fira. Exempelvis är det många svenskar som numera reser bort över jul och nyår, gärna till varmare länder där man kan fira (eller inte fira) jul i ett varmt klimat.

Sydafrika är ett utmärkt resmål under vårt vinterhalvår eftersom det är sommar där då. Dagarna är varma och nätterna behagliga. Många väljer att prova på safari när de reser till Sydafrika, och visst är det ett fantastiskt äventyr att resa iväg och se vilda djur i deras naturliga miljö. Safariresor ordnas av en rad researrangörer i Norden, men man kan också köpa en resa och ordna med safarin på plats.

Mycket att göra i Sydafrika

En safari i Sydafrika kan också med fördel kombineras med andra aktiviteter som golf, solsemester eller storstadsvistelse. Och för den som är intresserad av mat och dryck är Sydafrika ett fantastiskt resmål. En av det tråkigare sakerna att missa med julen i Sverige är ju vår goda julmat och alla trevliga julbord man kan besöka, men lyckligtvis kan den som älskar god mat och dryck verkligen få sitt lystmäte i Sydafrika. Här älskar man mat lika mycket som vi gör i Sverige, och många sydafrikaner är utmärkta kockar. Maten är ofta rustik, enkel och välsmakande, inte sällan åt det europeiska hållet men alltid med lokala inslag.

Lokala specialiteter bland kött och fisk

Man äter mycket kött i Sydafrika, inte bara nöt- och fläskkött utan även mer exotiska djur som struts, springbok och krokodil. Man samlas gärna runt grillen. En sydafrikansk barbecue kallas braai, och man eldar med ved i stället för kol vilket ger en karaktäristisk smak. På gallret lägger man förutom kött även produkter från landets utmärkta grönsaksodlingar eller goda korvar, som nationalkorven boerewors.

Längs kusterna äter man förstås mycket fisk och skaldjur som ostron. Det finns gott om enklare restauranger och matstånd som serverar snoek, eller havsgädda, ofta i form av fish 'n chips. Priserna på restaurangerna är för det mesta betydligt lägre än vad vi är vana vid i Sverige.

Ett stort vinland

Sydafrika har länge varit ett framstående vinland. Marken är bördig och den friska havsluften hjälper till att skapa fantastiska druvor. Runt Kapstaden och Stellenbosch ligger hundratals vingårdar där man bland annat odlar den inhemska druvan Pinotage, som är en blandning av druvorna Pinot Noir och Cinsault.

Men man dricker så klart också annat än vin i Sydafrika. Öl är nog snarare nationaldrycken, gärna något av de lokala ölen Castle Lager eller Black Label. Cider, av engelsk typ, är också populärt, liksom olika likörer som Amarulla och en lokal citruslikör som heter van der Hum. Lämna inte Sydafrika utan att ha tagit en liten barrunda och provat på de lokala specialiteterna!

Lokalt på lodgen

Åker du på safari och bor över på en lodge ute i bushen får du kanske räkna med att maten är lite enklare, men den kan ändå vara riktigt god. Chansen är också större att du får smaka på lokala specialiteter som du inte provat förut, eftersom kockarna ofta är hämtade ur lokalbefolkningen och hämtar inspiration ur den traditionen.

Det finns många anledningar att skippa den svenska julen någon gång ibland och se sig om lite i världen. Safari i Sydafrika, kombinerat med härliga kulinariska upplevelser, är ett mycket bra alternativ till dans runt granen.

Läs mer om safariresor på https://nyati-safari.se

 

 

När du längtar efter Texmex-mat

21 maj 2019

Längtar du efter riktigt god mat, med mycket grönsaker, men härliga starka kryddor? Då är Texmex-mat bland det allra bästa som man kan äta. Texmex mat passar bra för alla ungdomar som antingen är flextarianer, vegetarianer och veganer. Äter man Texmex-mat kan man utesluta köttet och då bir det vegetariskt. Man kan utesluta gräddfilssåserna och då blir maten vegansk. Det är därför Texmex-maten passar alla. Så här gör du.

Fajitas

Texmex-maten är en salig blandning av mat från Mexico och USA. I båda länderna älskar man grillat kött, därför innehåller Fajitas grillat (eller stekt) kött. Antingen tar man nötkött eller grisskött, men man kan lika väl använda kyckling och räkor. Är man nybörjare på Fajitas, kan man alltid ta ett stycke kött, eller quorn och köp en påse med färdigblandad Fajitas kryddor. Då är du säker på att få till rätt smak på dina Fajitas. När köttet, eller quornen är klar, kan du enkelt lägga dem i burritos eller tacos.

Tacos

Tacos är bröd, eller skal av tortillabröd eller tortillaskal. Dem kan du fylla med grönsaker, som tomater, gurka, paprika, salladsblad, lök, majs och det som man tycker om helt enkelt. Sedan rullar du ihop och äter tillsammans med stark tacosås.

Enchiladas

När du lägger kött och grönsaker och sås i en mjuk tortilla eller tacoskal, så blir det en enchilada. Enchilada kommer från det spanska "me enchile" som betyder att jag känner av smaken av chilin i salsasåen. Vilken sås eller salsa som du önskar till din enchiladas spelar ingen roll; mild eller stark sås.

Burritos

Burritos liknar tortillas, men är gjort på vete, även dem fyller man med kött, bönor, ris, grönsaker och allt som man tycker är gott. Många värmer sina burritos och lägger på härlig ost ovanpå så den smälter.

Så gör du din egen Texmex-mat

Det lättaste sättet att göra dina tacos, fajitas, enchiladas eller burritos är att handla hem olika tortilla, tacoskal och bröd. Köp även grönsaker, och skär i små tärningar så att de är lätta att lägga i de lika tacoskalen, och tortillas. Sedan är det bara att ta en god sås, göra en gräddfilssås med gräddfil och vitlök. Sedan är det bara att fylla tortilla och tacos med kött, grönsaker, sås och allt som du tycker är gott. Sedan är det bara att äta och njuta. Det viktigaste är kryddorna, chili, vitlök, persilja och lime. Vissa gillar koriander, men inte alla, så var försiktig med den kryddan.

Ha festen till sjöss

11 maj 2019

Snart är våren och värmen här och det finns många tillfällen att fira. Och det väntar många bröllop när värmen kommer med allt vad det innebär. Det är mycket man måste tänka på när man planerar en större fest. 

Att börja planeringen i god tid är A och O för en lyckad fest. Man behöver noga sätta ett bra datum med lång framförhållning så att så många som möjligt kan komma. Det kan vara roligt att att ha ett tema på festen, som till exempel maskerad. Det ger en känsla av samhörighet och festdeltagarna har en tendens att släppa loss mer på en maskerad än än vanlig fest.

Förberedelser

Att vara noga med förberedelserna är viktigt för att festen ska bli lyckad. Man vill inte ha massa detaljer att lösa precis innan festen. Det är faktiskt viktigare än man tror med själva inbjudan till festen. När det gäller till exempel bröllop satsas det mycket på vackra inbjudningskort. Någon har sagt att festen börjar på hallgolvet.

Var noga med att inte missa något i inbjudan. Det måste såklart tydligt stå vad som gäller på festen. Det kan vara till exempel att upplysa om eventuellt tema, klädsel, om barn är välkomna och så vidare.

En mindre fest kan det räcka med en inbjudan digitalt, på till exempel mail eller på Facebook. På Facebook har man en klar fördel, där kan man ju ändra eller lägga till information när man vill. Självklart måste datum, tid och plats tydligt framgå om det kommer att serveras mat och dryck eller ej.

Hitta rätt festlokal

En mindre fest kan man med fördel ha hemma men det kräver en del förberedelser i form av mat- och dryckinköp samt att man måste städa själv dagen efter.

Om möjligheten finns att ha festen på en festlokal öppnad många möjligheter. Många festlokaler står för allt som till exempel mat, dryck, snacks, musik, dansgolv och personal. 

Man behöver utifrån antalet festdeltagare och tema hitta en passande lokal som ligger bra till med bra kommunikationer. Ett spännade alternativ är att lägga festen på en båt. Då får man en härlig stämning på köpet. Det är en väldigt speciell känsla att glida fram över Stockholms ström med ett glada festdeltagare. 

Underhållning på festen

En bra fest innehåller mer än bara god mat och dryck. Det måste finnas musik på festen. Det är väldigt festligt när man bjuder på någon form av liveunderhållning och dans. Det behöver inte vara så dyrt. Hör runt i bekantskapskretsen om någon känner någon trubadur eller liknande.

När du ska bjuda personalen på nåt extra

30 apr 2019

Vill du bjuda dina gäster på något extra? När det är dags för något alldeles speciellt kanske du vill kunna bjuda på en DJ, levande musik, eller något annat som kan roa gästerna på din fest. Då kan man behöva mer el än vad man annars behöver. Behöver du mer el än vad du annars behöver kan man till exempel hyra ett elverk som förser dig med den el som du kanske behöver till din fest. Ett elverk är som ett gigantiskt batteri som förser det som du behöver av elektriska maskiner till din fest.

Så kan man roa gästerna på en fest

Det finns några olika saker som man kan överraska sina gäster med. Det kan vara allt från magiker, som utför olika trolleritrick på festen, till musik antingen med elvande band eller en DJ, eller fyrverkerier. Ska man ha ett levande band eller en DJ går det bra så länge som festen är inomhus, men ska man hålla festen utomhus behöver man ett extra elverk som förser bandet eller DJ:n med den el som de behöver. Att vi lever i ett samhälle som är helt beroende av el till i princip allt som vi gör, är något som vi alla blir alltmer medvetna om. Även när vi ordnar med fester är vi beroende av el. För att lösa den saken kan man hyra ett elverk som förser den egna festen med den el som man kanske behöver.

Finns elverk med olika bränsle

Man måste inte hyr elverk som går på fossila bränslen om man inte vill bidra till ett sämre klimat. Det går att hyra elverk som går på energi från sol eller vindkraft. Beroende på hur mycket el man behöver för sin fest, kan man anpassa elverket och hyra olika stora elverk. Vill man ha ett mindre elverk kan man hyra ett på bara 1kW till mulitmegaW stora elverk. Sådan elverk kan man hyra även för andra tillfällen, så som om man åker och campar och behöver el till sitt lilla kylskåp, eller för matlagning i husvagnen. Förut hade man elverk som lät väldigt mycket men med de nya elverken behöver man inte vara rädd för elverk som låter väldigt mycket. Vistas man i ett område som är känsligt för buller behöver man inte vara orolig för med de nya elverken.

Så får du tag i ett elverk. Man kan till exempel googla "hyra elverk Stockholm", så att man får några kontaktuppgifter till någon leverantör som man kan hyra elverk i Stockholm.

Funderar du på att starta vegansk restaurang?

9 apr 2019

Har du också passion för vegetariansk eller till och med vegansk mat? Då kan det vara bra att starta en egen foodtruck som start på en (helst framgångsrik) karriär då du serverar sådan mat som du själv gillar och brinner för. Innan man startar en restaurang och drar på sig stora omkostnader med hyra av lokal, möbler och alla de kostnader som man bör ta för att kunna starta en restaurang, så kan man i stället starta med en enkel foodtruck.

Så fungerar en foodtruck

En sådan är en mini-restaurang med mycket låga omkostnader. Dina gäster får prova att smaka nya smaker. Du ställer din foodtruck var som helst och sprider på så sätt den slags mat som du vill prova dig fram och servera på en egen restuarang om det visar sig att maten går hem. En foodtruck kan du ställa upp så gott som var som helst. Gärna så nära centrum som möjligt, så att du når så många gäster som det bara går. På så sätt kan du testa ny mat och se om den nya maten som du lagar går hem hos folk och de kommer gärna och köper din mat. En foodtruck är ju en veritabel rullande restaurang. Det är kockarna med maten som kommer ut till gästerna i stället för gästerna som kommer ut till maten. Och visar det sig att gästerna väldit gärna kommer till maten, så kan man sedan skaffa sig en större plats som är permanent. Eller – om man nu känner lite av zigenskt blod som strömmar i ådrorna, kan man fortsätta åka land och rike runt och ta maten runt hela Svea rike land. På så sätt får man många som smakar nya smaker och provar ny mat. Om det är så att man brinner för den mat som man lagar så kan man fortsätta och sprida sin matglädje med hjälp av en foodtruck.

Få inspiration från foodtruck i Stockolm

Om du vill få insipiration från en foodstruck med vegetariansk och vegansk mat i Stockholm kan du börja med att googla "foodtruck Stockholm" så får du upp kontaktuppgifter till de företag som serverar vegansk och vegetariansk mat. En av dem som du kan ta kontakt med är Vego Schmegan, som har läckerheter inom vegetariansk mat såsom falafel, hummus, friterad aubergine, vinbladsdolmar och härliga sallader och bröd. Du kan välja på allt från mat inspirerad av länder och kulturer från Mellanöstern, kring Medelhavet i en svensk tappning.

Kökets utformning viktig i matlagning

18 mar 2019

Ska du ha lätt för att laga mat, är kökets urformning viktig. Här tar vi upp några viktiga aspekter som har med inredningen att göra för att det ska bli lätt och behändigt att göra mat i köket.

1. Utrymme

För att man ska kunna göra maten i köket är det mycket viktigt med arbetsyta. Har du ett trångt kök och inte kan ställa ifrån dig heta kastruller, kunna vispa grädde samtidigt som du har något på spisen eller kunna ställa ifrån dig tvättade grönsakerna eller matingredienserna som du ska använda, blir det jobbigt att laga maten i köket.

2. Redskap

Du behöver också bra redskap i köket och plats för att kunna förvara dem så att du når dem lätt och behändigt när du behöver dem. Det är inte roligt att behöva leta efter dem precis när du behöver dem. Antingen ska de hänga i närheten av arbetsbänken eller i närheten av spisen, eller vid diskhon. Du behöver bra med kastruller, pannor och lock så att du når dem och inte behöver ansteränga ryggen för att nå dem.

3. Belysning

De behöver bra belysning så att det inte är för mörkt i köket. Det bästa ljuset är det som kommer utifrån, men de flesta gör maten på kvällarna och då behöver du bra med lampor, precis där du står och arbetar. Bra belysning ovanför diskbänken, arbetsbänken och vid spisen är viktiga ställen så att du ser ordentligt.

4. Förvaring

Som vi nämnt tidigare är det mycket viktigt med bra förvaringar både av kastruller, lock, och pannor och andra kärl som man behöver för matlagningen. Här är det även viktigt med förvaring för kryddor, skafferivaror och inte minst för den lagade maten. Har man rester vill man kunna förvara dem och kyla ner dem snabbt. Har man inget svalskåp, kan man alltid ställa maten på balkongen vintertid, då temperaturen på balkongen är lagom kallt för att kyla ner mat snabbt. Då gäller det att man har ett bord att ställa maten på, på balkongen.

5. Bra arbetsbänkar A och O i kök

Att ha riktigt bra arbetsbänkar är det viktigaste i köket. Säg att du tar ut något hett ur ugnen, då vill du kunna ställa det någonstans där det kan svalna, medan du dukar bordet. Många har för lite med utrymme kring spisen, eller vid diskbänken där man tvättar och sköljer grönsaker och frukt. De bästa arbetsbänkarna är tillverkade av stenskivor som tål både hetta, vatten och kyla. Läs mer om stenskivor på: http://www.stenskivor.biz.

Vanligt med dåliga villkor i restaurangbranschen

7 mar 2019

Krog- och restaurangbranschen lockar många, särskilt i Stockholm. Kanske framför allt unga människor som ännu inte hunnit skaffa familj och gärna sover lite längre på dagen och jobbar sent på kvällarna. Att så många unga och oerfarna människor söker sig till krog- och restaurangnäringen har dock tyvärr bidragit till att det inte är ovanligt med dåliga arbetsvillkor. Att jobba inom på krogen kan vara tufft, och är man inte hårdhudad och tål att bli behandlad illa får man snart veta att det finns andra som gärna skulle ta över ens plats.

Dåliga löner, långa pass utan schemalagda raster, hot och trakasserier från både kollegor och gäster är inte ovanligt inom restaurangbranschen. Den som tillbringar sina dagar på ett kontor, med fast anställning och tydliga arbetsuppgifter, skulle antagligen bli förskräckt av att behöva jobba ett pass på krogen en fredagskväll.

I Sverige finns ingen lagstadgad minimilön

Låga löner är ett stort problem i restaurangbranschen. För många unga är det deras första jobb, och de har ingen aning om vad som är en skälig lön. De accepterar usla löner, mycket ofta runt hundra kronor i timmen eller mindre. För en ung människa kanske det inte är någon katastroflön, de bor fortfarande hemma och behöver inte så mycket pengar att röra sig med. De är glada bara över att ha ett jobb och pengar att shoppa kläder för.

Men för branschen i stort är det så klart ett problem. Om restaurangägare kan få så billig arbetskraft finns inget incitament för dem att verka för en stabilare bransch där de anställda har rimliga löner som även en vuxen person kan klara sig på. I Sverige finns ingen lagstadgad minimilön, utan lagen förutsätter att kollektivavtal inom de olika branscherna sätter lämpliga minimilöner. I restaurangbranschen är det få arbetsgivare som har kollektivavtal, och betydligt färre som följer det som står i dem.

Anställda får jobba vid behov

Ett annat vanligt problem är osäkra arbetstider. Även om man fått ett schema för en hel månad är det långt ifrån säkert att man kommer att få jobba alla de timmarna. I stället är det vanligt att anställda skickas hem när det är dåligt väder eller det är lite folk. Anställda får finna sig i att komma till jobbet och sitta och vänta utan lön, beredda att rycka in ”om det kommer folk”. Det gör det såklart omöjligt att planera sin vardag och skapar osäkerhet kring inkomsten. Att det ska bero på vädret om man klarar hyran en månad eller inte är naturligtvis helt oacceptabelt.

En arbetsrättsjurist i Stockholm kan visa dig på dina rättigheter

Om du har dåliga arbetsvillkor, finns dig inte i att chefen hotar dig med uppsägning för att du inte rättar in dig i ledet. Du är anställd och du har rättigheter, oavsett om restaurangen har kollektivavtal eller inte. Kontakta en arbetsrättsjurist i Stockholm och låt honom eller henne se över din situation. Det är olagligt för en arbetsgivare att utnyttja sin arbetskraft, och genom att låta en arbetsrättsjurist ta sig an ditt fall kan du utöva påtryckningar på restaurangen och förhoppningsvis få till bättre villkor för er som är anställda.

Här kan du läsa mer om vad en arbetsrättsjurist arbetar med. 

En magiker i Stockholm

2 feb 2019

Det är mycket enkelt att anlita underhållning numera. Man måste inte kosta på en kostsam och dyr show, med musiker och dansare och artister som underhåller en publik. Numera är det mycket populärt att anlita en-mans-underhållare. Det kan vara en magiker som udnerhåller gästerna genom att utföra alla slags märkliga magiska konster. Antingen med kortlek, duvor som kommer flygande ur hattar, eller folk som plötsligt försvinner, mynt som kommer bort eller fram, människor som tänker på de saker som magikern kan förutse och så vidare. 

En magiker behöver inte mycket rekvisita

Den som har sett på olika program på TV med magiker, vet att det inte är mycket rekvisita som behövs för att underhålla gäster på en fest. De riktigt duktiga magikerna kan med en kortlek slå gästerna med beundran för dennes trollerikonster. Det måste inte vara utbrytarkungar som underhåller gästerna på en fest. Det måste inte vara duvor som kommer flygande ur hattar. Ibland räcker det med en duktig magiker som kan förutse vad människor ska tänka på, som får dem att välja vissa kort eller ting, som räcker för att underhålla gäster på en fest.

Redan under medeltiden anlitade man magiker i Sverige

Magiker, eller allehanda trollkarlar har funnits så länge det har funnits människor. Att underhålla en publik är en mänsklig egenskap som kanske fortfarande kommer att finnas så länge det lever människor på jorden. Vi människor vill slås med häpnad och beundran för det som vi inte begriper. Att använda sig av illusioner om det vi människor ser eller uppfattar är mycekt underhållande. Redan små barn älskar när föräldrarna leker tittut, eller gömmer sakerna så att barnen inte ser leksakerna. Vi har alltid fascinerats över det vi inte omedelbart förstår.

Arrangera en fest som gästerna minns och talar länge om

Varför inte låta just din fest bli ett samtalsämne där gästerna får uppleva något alldeles spännande och ovanligt? Att anlita en magiker är varken svårt eller resurskrävande. I stället för att ha ett dyrt och påkostat band, eller musiker, som tar stor plats och som kräver en scen, kan man anlita en magiker som antingen kan gå runt bland gästerna och roa dem med sitt trolleri, eller som kan låta en publik få uppleva en magisk afton med sina trolleritrick. Alla trolleritrick måste inte handla om att såga itu människor eller innehålla akrobatiska utrbrytarnummer. Riktigt duktiga magiker kan använda det man har och ändå slå folk med häpnad. Läs mer här om hur du kan anlita en magiker i Stockholm.

Att fira jul efter en vårdnadstvist

3 jan 2019

Julen är en viktigt högtid för de flesta svenskar, och i synnerhet för barnen. Det är också en högtid som många förknippar med stress och krav; krav på att fixa presenter, att städa fint, att laga mycket god mat och så vidare. För en familj i kris kan julen ibland kännas svår, man ser bilder i sociala medier från andras lyckliga firande och skäms över att man inte har det lika bra. För barnens skull vill man ändå försöka göra julen till en så fridfull och lycklig stund som möjligt. Något som kanske inte är så lätt när man gått igenom en vårdnadstvist och någon av föräldrarna fått ensam vårdnad.

Ensam vårdnad ger inte rätt att bestämma allt

En vanlig missuppfattning är att en förälder som fått ensam vårdnad om barnen har någon sorts äganderätt till dem och kan bestämma precis vilka de får träffa och på vilka villkor. Detta stämmer inte. För det första är vårdnaden ingen rättighet utan en skyldighet. Man är som vårdnadshavare skyldig att fatta beslut av ingripande betydelse för barnen såsom var de ska gå i skola, vilken som ska vara deras hemadress och så vidare. Tingsrätten dömer till ensam vårdnad endast i fall där de bedömer att föräldrarna inte klarar av att samarbeta kring vårdnaden, men att en förälder blir av med vårdnaden ska aldrig innebära att hen försvinner ur barnens liv.

Umgängesrätten står över ensam vårdnad

Den förälder som har ensam vårdnad har skyldighet att värna om barnens umgängesrätt med båda sina föräldrar. Det innefattar att upprätta ett schema tillsammans med den andra föräldern om hur och när barnen ska bo hos denne. Umgängesrätten är barnens rättighet och inte föräldrarnas. Vid jul och högtider kan det, beroende på situationen, vara lämpligt att i god tid innan bestämma hur julen ska firas. Även om man är mycket osams och helst skulle vilja slippa kommunicera över huvud taget är det för barnens skull oerhört viktigt att man försöker göra julen till något roligt.

Att arrangera julen på bästa sätt för barnen

För många är det inte möjligt att fira julen ihop, känslorna av osämja är för starka. Men man kan däremot komma överens om vem ska ha barnen på julafton, i mellandagarna, på nyår och så vidare. Förankra detta med barnen och hör efter hur de vill ha det. Det viktigaste av allt är att inte föra över sina känslor för den andra föräldern på barnen, det leder aldrig till något gott utan ställer barnen i en mycket svår situation där de kan känna att de är tvungna att ta parti för någon av föräldrarna.

Varannan jul mångas lösning

Många föräldrar som skiljt sig väljer att turas om att ha barnen hos sig vartannat år. Det är en klar och tydlig uppdelning som är lätt för barnen att förstå och acceptera. Naturligtvis ska barnen inte tvingas bo eller fira jul med en förälder som har missbruksproblem eller någon annan problematik som gör dem till olämpligt umgänge för barnen, men i sådana fall kan man kanske hitta en lösning tillsammans med socialtjänsten, där barnen får träffa föräldern några timmar under överinseende av en assistent.

Utnyttja vårdnaden på ett värdigt sätt

Julen kan bli en chans att andas ut och att hitta tillbaka efter en vårdnadstvist. Den som får ensam vårdnad bör alltid försöka använda det till att göra livet så bra som möjligt för barnen, inte för att sätta dit den andra föräldern. Var noga med att respektera umgängesrätten och låt barnen träffa båda sina föräldrar under julhelgen. Att visa sig vuxen i sådana situationer kommer på sikt att leda till en bättre kommunikation med den andra föräldern, vilket ju i längden är det absolut bästa för barnen.

Läs mer om vårdnadstvister och relaterade ämnen här.

Företagsevent med mat- och Stockholmsfokus

22 dec 2018

Söker ditt företag ett event i Stockholm med tema ”mat och dryck?”. Här finns något oavsett om fokus ska ligga på maten, drycken eller dessa tillsammans.

Middag med kock

Ett företagsevent som egentligen passar oavsett intresse hos deltagarna. Här hjälps man åt tillsammans att skapa den trerättersmiddag som senare avnjuts tillsammans. Det som gör matlagningen speciell är man får hjälp av en, eller flera, kockar. Personer som i sitt yrke jobbar med matlagning och därmed kan dela med sig av sina bästa knep.

Laga maten i en härlig gemenskap – och ät den i samma gemenskap. Ett unikt företagsevent då annars eventet och middagen brukar vara separerade.

Vinprovning eller champagneprovning

Har deltagarna stort intresse för viner kan vinprovning vara ett passande företagsevent. I Stockholm erbjuds detta både av restauranger, krogar och eventföretag. Här kan man välja mellan om det främst ska handla om smakprovning eller om det även ska vara utbildning inom den dryck som provas. Varför inte ha en dryckesprovning med olika drycker de olika kvällarna.

Gör din egen choklad

Flera chocolaterier har börjat med provsmakningar för att därmed öka utbudet från att enbart sälja choklad till att även ”uppleva” chokladen. Är det ett företagsevent på maximalt 1 - 2 timmar är det tillverkning av chokladkaka som gäller. Är det istället längre tid kan pralinerna tillverkas. Dessa kräver däremot lite mer kunskap för att de ska bli riktigt bra.

Baka egna polkagrisar

I Gamla Stan i Stockholm finns ett företag som erbjuder sina kunder att baka egna polkagrisar. Detta gäller då både för privatpersoner och företag och är alltså inte knutet enbart mot företagsevent. En mindre grupp får testa på att göra den mytomspunna karamellen som starkt förknippas med Gränna men som även tillverkas på andra ställen av Sverige.

Grillkurs

I likhet med hur eventet ”middag med kock” lär ut proffsig matlagning så har ”Grillkurs” fokus på att ta matlagningen en nivå uppåt. Det går att grilla – och det går att grilla. Med en mästare bakom grillen får alla deltagarna en grundläggande kurs i grillning och testa på detta sätt att tillaga kött, fisk och grönsaker.

Detta är ett ganska flexibelt företagsevent då utrustningen kan köras (tillsammans med grillmästaren) till en passande plats utifrån kundens behov. Så länge man får grilla så kan detta företagsevent genomföras.

Behöver du mer tips?

Kontakta ett eventföretag i Stockholm som anordnar företagsevent. De har en rad tips och idéer på upplägg och upplevelser utifrån vad kunderna efterfrågar.

Här kan du läsa om andra typer av företagsevent.

← Äldre inlägg