Svenskt Julbord

Pizza för livet

Det finns mindre god mat och godare mat och så finns det pizza. Det är bara att acceptera för alla förespråkare av andra kök och andra rätter. När det gäller vinner pizzan med en hästlängd.

Vad är det egentligen med pizza och varför älskar vi den så? Svaren på den frågan kan kompliceras i det oändliga, men ett enkelt svar är att den helt enkelt är så himla god. Ännu en anledning är att den kan varieras nästan i all oändlighet. För den som inte gillar den ena eller andra ingrediensen finns det alltid något annat att lägga på.

Grundformen på en pizza är rund men hemma kan vi använda långpannan. I Italien förekommer det också en del alternativa former och det är inte heller ovanligt att man köper pizza i bit. Också ett sätt att göra folk med olika känsliga smaklökar nöjda. Vad finns det då som måste vara med och vad kan man utelämna?

Pizzans viktigaste beståndsdelar och tillagning

Degen är förstås grunden till allt. Enkelt gjord med vetemjöl, vatten, olja och salt. En god tomatsås kan inte heller hoppas över. Krossade tomater som fått puttra med kryddor och kanske hackad lök. Och ost. Mycket ost.

Sedan börjar anarkin! För du kan ha precis allt du vill ha på din pizza så länge som det funkar att köra i en pizzamaster. Alla varianter är tillåtna bara du inte förväntar dig att alla ska hålla med dig om att smaken är fantastisk. Vad vill du ha på din pizza?

25 Nov 2020