Svenskt Julbord

5 enkla förberedelser inför festen

Att ställa till med stor fest kan både vara roligt och påfrestande. Det är mycket som ska fixas och ju fler människor ni är som hjälper till, desto roligare fest blir det för alla inblandade. Sätt dina krav på en överkomlig nivå och vänd inte ut och in på dig för att göra en så extravagant fest som möjligt om du känner att du inte orkar det.

Det som människor brukar ta med sig från lyckade fester är inte minnen av hur avancerade dekorationerna var eller vilken lyxig och exklusiv mat som serverades, utan snarare hur bra själva stämningen på festen var och om alla, inklusive värden eller värdinnan, verkade avslappnade och nöjda.

När det kommer till maten på större fester brukar det viktigaste vara att det är någonting som passar alla, att det finns tillräckligt och att det är gott. Väljer du att göra maten själv istället för att anlita en cateringfirma bör du anpassa dig efter hur många ni är som kan arbeta med maten samt hur lokalen ser ut och hur din budget ser ut. Saknas bord och stolar till alla kanske det passar bäst med en buffé med plockmat som går att äta stående.

Finns det långbord och serveringsbord kanske en buffé där man tar sin tallrik själv kan vara att föredra. Här följer några tips som du kan ha i åtanke när du planerar maten till festen.

  1. Duka buffébordet i omgångar! Inled med snacks eller hors d'oeuvres och ta sedan bort dem innan du dukar upp huvudrätt och gör sedan samma sak innan eventuell dessert eller kaffe.
  2. När du lagar maten eller beställer från catering – beräkna drygt 150 gr protein per person och 300 gr tillbehör. Ta gärna i lite extra när du lagar eller beställer för att försäkra dig om att gästerna blir mätta.
  3. Sätt ut skyltar på buffébordet som beskriver alla rätter. På så sätt kan till exempel nötallergiker se om det finns nötter i vissa rätter och veganer vet vilka rätter som de kan äta.
  4. Glöm ej att göra vegetariska eller veganska alternativ. Idag är många personer vegetarianer och det kan, oavsett om det kommer några till din fest eller inte, vara ett trevligt inslag på buffébordet.
  5. Förbered så mycket av maten innan festen och duka upp det i sista sekund så att det inte behöver stå ute i luften så länge. Många röror och sallader kan missfärgas av det.
26 Aug 2016