Svenskt Julbord

De bästa tipsen: Slipp halsbränna av julmaten

Julbordet är lockande – och det är lätt att man äter för mycket av det goda och blir dålig i magen. Slipp halsbränna av julmaten – här är de bästa tipsen.

Julmaten är en dröm – vem älskar inte sill, lax, skinka, Janssons frestelse och kanske till och med lutfisk, Men den feta och tunga maten kan också vara en mardröm, inte minst för den som har lätt att drabbas av reflux – det vill säga sura uppstötningar, halsbränna, hicka och heshet. Dessa symtom beror på att magsyra läcker upp i matstrupen och irriterar den. Om man lägger sig ner efter maten är risken stor att man får dessa problem, liksom när man äter alltför sent kvällstid. Stora portioner är också en bov som kan öka trycket i magen och göra att syra läcker upp i halsen. Vad man äter spelar också en viss roll när det handlar om halsbränna.

Här är den julmat du bör vara försiktig med om du vill slippa halsbränna, enligt den senaste forskningen:

Det finns mat som du kan äta

Men vad blir det för julbord om man knappt får äta någonting alls av allt det smaskiga? Som sagt, det viktigaste är att hålla mängden på en rimlig nivå och inte blanda flera av de mest syrabärande rätterna. Men det finns också mat som fungerar lindrande på den jobbiga halsbrännan:

Några fler effektiva hjälpmedel

Bortsett från maten finns det andra metoder att undvika halsbränna. Självlärt finns det läkemedel mot detta mycket vanliga problem, men det väljer vi att undvika här. Vi fokuserar istället på några andra hjälpmedel.

Enzymer. Sur mage beror ofta på störningar enzymproduktionen. Denna blir dessutom ofta sämre med åren, en anledning till varför många äldre får problem med halsbränna. På hälsokostaffärerna finns det gott om enzymtillskott som verkar med halsbrännan.

Kisel. Så kallad kiselgel är effektivt mot ett flertal magproblem. Det skyddar magens och tarmens slemhinnor och kan användas vid både akuta och kroniska magproblem. Dessutom är kisel mycket skonsamt och även lämpligt för barn.

Bitterörter. Idag vet man att halsbränna ofta beror på för lite syra i magen, inte för mycket. Syran går att stimulera med bitterörter. Några droppar av det innan måltiden är ofta effektivt mot magsyra. Bitterörter finns bland annat i ett flertal naturmedel i hälsokostaffärerna.

Basiska mineraler. Med hjälp av exempelvis bikarbonat kan man neutralisera magsyran och göra den mindre sur och frätande. Blanda en halv tesked i ett glas vatten och drick när du känner att det börjar bli problem. Kalciumkarbonat är ett annat mineral som hjälper mot halsbränna.

Orkar du inte fixa all julmat på egen hand? Anlita en cateringfirma.

21 Aug 2019