Svenskt Julbord

Kökets utformning viktig i matlagning

Ska du ha lätt för att laga mat, är kökets urformning viktig. Här tar vi upp några viktiga aspekter som har med inredningen att göra för att det ska bli lätt och behändigt att göra mat i köket.

1. Utrymme

För att man ska kunna göra maten i köket är det mycket viktigt med arbetsyta. Har du ett trångt kök och inte kan ställa ifrån dig heta kastruller, kunna vispa grädde samtidigt som du har något på spisen eller kunna ställa ifrån dig tvättade grönsakerna eller matingredienserna som du ska använda, blir det jobbigt att laga maten i köket.

2. Redskap

Du behöver också bra redskap i köket och plats för att kunna förvara dem så att du når dem lätt och behändigt när du behöver dem. Det är inte roligt att behöva leta efter dem precis när du behöver dem. Antingen ska de hänga i närheten av arbetsbänken eller i närheten av spisen, eller vid diskhon. Du behöver bra med kastruller, pannor och lock så att du når dem och inte behöver ansteränga ryggen för att nå dem.

3. Belysning

De behöver bra belysning så att det inte är för mörkt i köket. Det bästa ljuset är det som kommer utifrån, men de flesta gör maten på kvällarna och då behöver du bra med lampor, precis där du står och arbetar. Bra belysning ovanför diskbänken, arbetsbänken och vid spisen är viktiga ställen så att du ser ordentligt.

4. Förvaring

Som vi nämnt tidigare är det mycket viktigt med bra förvaringar både av kastruller, lock, och pannor och andra kärl som man behöver för matlagningen. Här är det även viktigt med förvaring för kryddor, skafferivaror och inte minst för den lagade maten. Har man rester vill man kunna förvara dem och kyla ner dem snabbt. Har man inget svalskåp, kan man alltid ställa maten på balkongen vintertid, då temperaturen på balkongen är lagom kallt för att kyla ner mat snabbt. Då gäller det att man har ett bord att ställa maten på, på balkongen.

5. Bra arbetsbänkar A och O i kök

Att ha riktigt bra arbetsbänkar är det viktigaste i köket. Säg att du tar ut något hett ur ugnen, då vill du kunna ställa det någonstans där det kan svalna, medan du dukar bordet. Många har för lite med utrymme kring spisen, eller vid diskbänken där man tvättar och sköljer grönsaker och frukt. De bästa arbetsbänkarna är tillverkade av stenskivor som tål både hetta, vatten och kyla. Läs mer om stenskivor på: http://www.stenskivor.biz.

18 Mar 2019