Svenskt Julbord

Letar du konditori i Stockholm?

Är du på väg till, eller i Stockholm och letar efter ett bra konditori i Stockholm? Har man en ledig dag över, så kanske man vill spendera den på ett mysigt café eller konditori där de har härligt svart kaffe, te och scones, bakverk, chokladbollar eller morotskaka. Har de dessutom en lättare lunch, wifi som de delar med sig av, så kan man ju sitta där hela dagen och jobba.

Vid en enkel sökning på nätet visar för handen att det finns närmare 1.000 caféer och konditorier som alla konkurrerar med varandra, eller de kanske kompletterar varandra? Platsen för caféet är ju viktigt, plus vilka bakverk som de har på sin meny.

Viktigast med bullar?

Vilka av de saker som man kan önska sig på ett café är viktigast för att man ska återkomma till det caféet? När man väl har hittat "sitt café" är det bara att återvända. Det kan handla om att det är där som man har tillräckligt stora bullar, tillräckligt stora tekoppar, gratis påtår på kaffe, eller att de har bäst soffor och möbler. Har man väl hittat sitt favoritcafé behöver man sedan inte leta längre. Man går bara till det café som man vet är bäst.

Viktigast med tårtor?

Ibland, vill man satsa på en tårta. När man har något alldeles extra som man vill fira, då vill man ha en tårta. Inget ersätter en tårta, en tårta gör vilken fest som helst ännu mer festlig och är pricken över i:et. Sedan finns det ju så många olika slags tårtor att välja mellan. Den klassiska Schwarzwaldtårtan med hasselnötsnbottnar grädde och choklad är ju något alldeles extra, eller den klassiska prinsesstårtan med marsipantäcke, hallonsylt och vispgrädde eller önskar du hellre en tårta med vit choklad? Vilket som, brukar de flesta tårtor vara riktigt goda.

Viktigast med smörgåsar?

Den som har sockersjuka (diabetes) kanske inte är så glad i varken bullar, kex eller tårtor. Då kanske man hellre vill ha smörgås? Att ha goda smörgåsar är väl ändå obligatoriskt på ett café? Och har man då dessutom goda och fina smörgåstårtor, då är väl caféet verkligen godkänt, eller hur?

Det gäller alltså att hitta ett café med allt detta. Och helst ska de ju vara "hemmagjorda", alltså bakta och smörade på stället. Inte inköpta från någon leverantör som har hällt i en massa kemikalier i bullarna så att de ska hålla längre. Sådant känns på smaken och kan ge en riktigt dålig bismak som man aldrig får när man bakar bullarna hemma.

14 Nov 2019