Svenskt Julbord

Måla om i julens färger

Julen ger alltid en känsla av lugn och ro. Något som till stor del beror på alla färger som används - och som används för lite i vardagen, enligt oss. Rött, grönt, silver, vitt och mörkare träfärger har en lugnande effekt på oss och skulle med fördel kunna användas i en större utsträckning än vad som är fallet idag. Detta särskilt om man ser till husets fasad där man förr ofta använde sig av liknande färgkartor, men där man idag nästan helt övergett det.

Röda hus finns naturligtvis fortfarande, men inte på samma tydliga sätt som det än gång gjorde. Vi skulle definitivt tipsa om en sådan, lite djupare röd eller en mer kraftfull grön färg nästa gång det är dags att måla om fasaden på ditt hus i Stockholm. Det skulle skapa en mysigare, mer inbjudande och avsevärt mer rogivande plats.

Stressar du hem från jobbet och möts av dessa färger så kommer du att varva ner per automatik och känna att det här är ditt hem. På samma sätt som julen kan skänka harmoni så kan också färgerna göra samma sak i vardagen.

Har du verkligen tiden som krävs?

Som alltid vid en målning av en fasad dock: se till att anlita en målare. Det säger vi som en följd av två saker. Dels så är det jobbigt att måla om en fasad och det kräver mycket större uppoffring än att måla om ett enskilt rum - eller en vägg - på insidan av huset i Stockholm.

Du måste slipa, göra rent och på alla tänkbara sätt få bort den gamla färgen. Storleken och höjden på fasaden gör att du kommer att behöva hyra exempelvis en ställning och ha detta som en post i din budget.

Det senare ska vi ge ett litet tips om innan vi fortsätter: var ute i god tid. Har du tänkt måla utan målare och vill göra detta under din semester - se till att hyra ställningen redan under den tidiga våren. Du är inte ensam om att planerat för att måla om i Stockholm och det gör att det dels kanske inte finns någon ställning och dels också att de som finns kommer att vara väldigt dyra som en följd av efterfrågan. Hyr i tid. Vår andra del i varför du ska anlita en målare, den handlar om den rena kvaliteten du får ut av jobbet.

Använd alltid en målare för fasadmålning

Att måla om i ett rum handlar till störst del om det rent estetiska. Färgen fyller sin största funktion i att vara tilltalande för dina - och andras - ögon. Där kan man måla själv, även om det naturligtvis kräver största noggrannhet. Färgen på en fasad dock, den är viktig både för ögat och för att skydda material och huskropp.

Har du ett hus av trä och målar slarvigt - eller använder en allt för billig färg - så kan det innebära att fukt fastnar mellan färg och trä; något som kan leda till rötangrepp och fuktskador på sikt. Det är tyvärr inte ovanligt och därför så rekommenderas en målare vid fasadmålning.

Du kan använda ditt rot-avdrag och dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Dessutom: du får ofta bättre priser på material och inkluderad i offerten är alla saker som du behöver såsom exempelvis den ställning vi nämnde ovan. Mindre jobb för dig, bättre - mer långvarigt - resultat och ett bra pris. Vi skulle definitivt säga att en målare i Stockholm är att föredra.

Lästips: Måla på vintern - är det möjligt?

11 Nov 2018