Svenskt Julbord

När du längtar efter Texmex-mat

Längtar du efter riktigt god mat, med mycket grönsaker, men härliga starka kryddor? Då är Texmex-mat bland det allra bästa som man kan äta. Texmex mat passar bra för alla ungdomar som antingen är flextarianer, vegetarianer och veganer. Äter man Texmex-mat kan man utesluta köttet och då bir det vegetariskt. Man kan utesluta gräddfilssåserna och då blir maten vegansk. Det är därför Texmex-maten passar alla. Så här gör du.

Fajitas

Texmex-maten är en salig blandning av mat från Mexico och USA. I båda länderna älskar man grillat kött, därför innehåller Fajitas grillat (eller stekt) kött. Antingen tar man nötkött eller grisskött, men man kan lika väl använda kyckling och räkor. Är man nybörjare på Fajitas, kan man alltid ta ett stycke kött, eller quorn och köp en påse med färdigblandad Fajitas kryddor. Då är du säker på att få till rätt smak på dina Fajitas. När köttet, eller quornen är klar, kan du enkelt lägga dem i burritos eller tacos.

Tacos

Tacos är bröd, eller skal av tortillabröd eller tortillaskal. Dem kan du fylla med grönsaker, som tomater, gurka, paprika, salladsblad, lök, majs och det som man tycker om helt enkelt. Sedan rullar du ihop och äter tillsammans med stark tacosås.

Enchiladas

När du lägger kött och grönsaker och sås i en mjuk tortilla eller tacoskal, så blir det en enchilada. Enchilada kommer från det spanska "me enchile" som betyder att jag känner av smaken av chilin i salsasåen. Vilken sås eller salsa som du önskar till din enchiladas spelar ingen roll; mild eller stark sås.

Burritos

Burritos liknar tortillas, men är gjort på vete, även dem fyller man med kött, bönor, ris, grönsaker och allt som man tycker är gott. Många värmer sina burritos och lägger på härlig ost ovanpå så den smälter.

Så gör du din egen Texmex-mat

Det lättaste sättet att göra dina tacos, fajitas, enchiladas eller burritos är att handla hem olika tortilla, tacoskal och bröd. Köp även grönsaker, och skär i små tärningar så att de är lätta att lägga i de lika tacoskalen, och tortillas. Sedan är det bara att ta en god sås, göra en gräddfilssås med gräddfil och vitlök. Sedan är det bara att fylla tortilla och tacos med kött, grönsaker, sås och allt som du tycker är gott. Sedan är det bara att äta och njuta. Det viktigaste är kryddorna, chili, vitlök, persilja och lime. Vissa gillar koriander, men inte alla, så var försiktig med den kryddan.

21 May 2019