Svenskt Julbord

Nya kulinariska upplevelser på safari i Sydafrika

Det finns människor som anser att julen är någonting heligt och ska firas på exakt samma sätt varje år, annars har den gått till spillo. Andra är beredda att tänja på gränserna kring vad man får och inte får göra på julen och provar gärna på lite nya sätt att fira. Exempelvis är det många svenskar som numera reser bort över jul och nyår, gärna till varmare länder där man kan fira (eller inte fira) jul i ett varmt klimat.

Sydafrika är ett utmärkt resmål under vårt vinterhalvår eftersom det är sommar där då. Dagarna är varma och nätterna behagliga. Många väljer att prova på safari när de reser till Sydafrika, och visst är det ett fantastiskt äventyr att resa iväg och se vilda djur i deras naturliga miljö. Safariresor ordnas av en rad researrangörer i Norden, men man kan också köpa en resa och ordna med safarin på plats.

Mycket att göra i Sydafrika

En safari i Sydafrika kan också med fördel kombineras med andra aktiviteter som golf, solsemester eller storstadsvistelse. Och för den som är intresserad av mat och dryck är Sydafrika ett fantastiskt resmål. En av det tråkigare sakerna att missa med julen i Sverige är ju vår goda julmat och alla trevliga julbord man kan besöka, men lyckligtvis kan den som älskar god mat och dryck verkligen få sitt lystmäte i Sydafrika. Här älskar man mat lika mycket som vi gör i Sverige, och många sydafrikaner är utmärkta kockar. Maten är ofta rustik, enkel och välsmakande, inte sällan åt det europeiska hållet men alltid med lokala inslag.

Lokala specialiteter bland kött och fisk

Man äter mycket kött i Sydafrika, inte bara nöt- och fläskkött utan även mer exotiska djur som struts, springbok och krokodil. Man samlas gärna runt grillen. En sydafrikansk barbecue kallas braai, och man eldar med ved i stället för kol vilket ger en karaktäristisk smak. På gallret lägger man förutom kött även produkter från landets utmärkta grönsaksodlingar eller goda korvar, som nationalkorven boerewors.

Längs kusterna äter man förstås mycket fisk och skaldjur som ostron. Det finns gott om enklare restauranger och matstånd som serverar snoek, eller havsgädda, ofta i form av fish 'n chips. Priserna på restaurangerna är för det mesta betydligt lägre än vad vi är vana vid i Sverige.

Ett stort vinland

Sydafrika har länge varit ett framstående vinland. Marken är bördig och den friska havsluften hjälper till att skapa fantastiska druvor. Runt Kapstaden och Stellenbosch ligger hundratals vingårdar där man bland annat odlar den inhemska druvan Pinotage, som är en blandning av druvorna Pinot Noir och Cinsault.

Men man dricker så klart också annat än vin i Sydafrika. Öl är nog snarare nationaldrycken, gärna något av de lokala ölen Castle Lager eller Black Label. Cider, av engelsk typ, är också populärt, liksom olika likörer som Amarulla och en lokal citruslikör som heter van der Hum. Lämna inte Sydafrika utan att ha tagit en liten barrunda och provat på de lokala specialiteterna!

Lokalt på lodgen

Åker du på safari och bor över på en lodge ute i bushen får du kanske räkna med att maten är lite enklare, men den kan ändå vara riktigt god. Chansen är också större att du får smaka på lokala specialiteter som du inte provat förut, eftersom kockarna ofta är hämtade ur lokalbefolkningen och hämtar inspiration ur den traditionen.

Det finns många anledningar att skippa den svenska julen någon gång ibland och se sig om lite i världen. Safari i Sydafrika, kombinerat med härliga kulinariska upplevelser, är ett mycket bra alternativ till dans runt granen.

Läs mer om safariresor på https://nyati-safari.se

 

 

25 Jul 2019