Svenskt Julbord

Olyckan kan vara framme när som helst

Det som är talande för en olycka är att den i många fall inte anmäler sin stundande ankomst. I vissa fall kan du lära dig att tolka signaler som kan förebygga en sådan - du kanske känner av att ljumsken är öm, du kanske har lite molande värk i benet eller du kanske har haft problem med en kroppsdel. Dessa symptom gör att du antingen vilar eller besöker en läkare och att du därigenom också kan förhindra att en värre skada uppkommer. De olyckor som sker huxflux är det värre med.

Du kanske sitter på en restaurang i Stockholm för att avnjuta ett riktigt härligt julbord och har precis avverkat köttbullarna, prinskorven och den utsökta Janssons Frestelse som serverats. Salt mat som tarvar något sött - du plockar åt dig lite Ris alá Malta och en näve knäck. Det senare visar sig vara ödesdigert då den första tuggan innebär att du biter av en framtand.

Besök en akut tandläkare direkt

Det som talar till din fördel i det här fallet är att du bor i Stockholm och att du i och med detta kan ha goda möjligheter att besöka en akut tandläkare och få hjälp direkt. Mottagningar - i synnerhet privata sådana - i Stockholm har ofta avsatta tider för ärenden likt ditt och där man alltså kan komma i direkt kontakt med en akut tandläkare. Man går före i kön och slipper vänta. Detta må se orättvist ut, men det kommer med en logiskt förklaring.

En akut tandskada är ofta mer smärtsam än var exempelvis vanliga, lite molande tandvärk är. Att den här tjänsten finns är till godo för alla. Nästa gång så kanske det är du som sitter på mottagningen och ser hur en patient plötsligt “slinker” före i kön; då vet du att det handlar om ett besök hos en akut tandläkare.

Vem betalar för skadan?

En, om uttrycket tillåts, knäckfråga i just detta scenario handlar om eventuell ersättning. Kort sagt: vem ska betala för att din tand gick av - är det du eller restaurangen som serverade julbordet som ska betala kostnaden för ditt besök hos en tandläkare? Det är tyvärr inte helt lätt att svara på. Du kan påpeka vad som hänt, men i och med att det ändå handlar om en karamell som har ett rykte om sig att kunna sabotera tänder på olika sätt så kommer det troligen att falla på din lott att betala.

Skulle du däremot ha tagit en tugga av en köttbulle, bitit av en tand och sett att det fanns någonting hår - en mindre sten - i köttfärsen så är det definitivt restaurangen som ska ersätta dig. Där kan du driva en process ganska långt, vända dig till ARN och om så krävs även ta juridisk hjälp.

Oavsett: se till att kontakta ditt försäkringsbolag. Du kan ha en premie som täcker en akut tandskada i din hemförsäkring. Det är något att överväga och se över för framtiden. Som sagt, en olycka kan hända när som helst.

Mer om akut tandvård finns att läsa här: http://www.akuttandläkarestockholm.net/.

25 Apr 2018