Svenskt Julbord

Om du vill bjuda in hela släkten men inte har alla möbler

Julen är ju en högtid då man samlar släkt och familjen och firar att man är ledig, att det är jul, och om man är kristen, firar man att Jesus föddes och kanske man går i kyrkan då. Julen är verkligen gemenskapens högtid. Att vara ensam på julen brukar anses som bland det värsta man är med om, det är som ett kvitto på hur ensam man är. Trots det är det en del som är ensamma på julen. En del gillar det, andra mår dåligt av det. Det där är olika, lika olika som oss människor. Är man ensam, kan man prova att bryta ensamheten genom att bjuda in till en hejdundrande fest. Men hur gör man? Har man inte bjudit in till en fest förut, eller om det var länge sedan man gjorde det, kan man få lite repetition på hur man kan göra här.

1. Bjud in gäster

Bjud in gästerna i god tid. Framför allt om man bor i en storstad, där många är fullbokade. Ju tidigare man gör det, desto mer sannolikt är det att de kan komma det datum som du har satt för julfesten. Beroende på din budget kan du välja att bjuda in med olika alternativ; det billigaste är att mejla inbudan till gästernas e-postadresser, eller bjuda in via Facebook. Vill du ha lite mer påkostade inbjudningar, kan du sända snygga brev där datum, plats och klockslag finns med inbjudan.

2. Beställ hem catering med julmat

Även här kan du bjuda med lite olika budgetar. Vill du göra det billigare, kan du göra maten själv. Det brukar alltid uppskattas mest (förutsatt att det är gott) om man själv har lagat maten. Om man inte vill (eller kan) kan man alltid köpa hem catering. Välj då en catering som du känner till att de har god mat. Ofta brukar man få det man som bekant betalar för, men inte alltid. Det bästa är om du smakar på deras meny innan, så att du vet att det smakar bra och att du får det du betalar för. Om du är duktig på att baka, brukar det smaka bättre om du bakar själv, om det inte är så att cateringfirman även kan bjuda på kaffekakor och det söta man vill ha till julen.

3. Hyr in det du inte har

Här anser vi att det är bättre att hyra in det som man inte har. Det är sällan man har ett dussin av både tallrikar, glas och porslin, ibland har man heller inte tillräckligt stora bord, tillräckligt många stolar, fina dukar och sådant som hör julen till. Då kan man i stället för att köpa in och sedan slänga plasttallrikar, plastglas och plastgafflar och -knivar, kan man hyra in det. Då slipper du slänga det senare. I stället kan du hyra in alla bord, stolar och porslin som du kanske behöver till en fin julfest.

3 Sep 2018