Svenskt Julbord

Populär julmat inom äldreomsorgen

Julen är en stor högtid bland många äldre – en tid för god mat och trevliga stunder. Nedan finner du tips på populär julmat inom äldreomsorgen. 

Klassiker högt i kurs 

Bland dom äldres favoriter på julbordet hör dom svenska klassikerna. Griljerad skinka, prinskorvar, hemlagade köttbullar och sist men inte minst ”dopp i gryta”. Detta är något som kanske inte serveras på så många julbord runt om i hemmen idag men sannerligen är det något som många äldre tycker om. Annan populär julmat som serveras inom äldreomsorgen som tillhör klassikerna är ägghalvor, Janssons frestelse och såklart kokt potatis. 

Fisk också populärt 

Något annat som tycks vara extra populärt bland äldre är fisk i alla dess former. På julbordet finns ofta fisk i av flera olika slag, alltifrån sill till gravad och lagad lax. Kanske är finns det fortfarande någon som föredrar lutfisk? En mindre tallrik enbart med fisk är det dock sällan någon som tackar nej till. 

Vällagad mat är alltid uppskattat 

För många i den äldre generationen har det aldrig varit aktuellt med halvfabrikat och micromat som allt fler nöjer sig med idag. Dom har under sina liv levt på vällagad husmanskost efter konstens alla regler, något som dom allra flesta också uppskattar att få fortfarande. Att lägga lite extra energi när det kommer till julmat som ska serveras inom äldreomsorgen kommer göra julen till något alldeles extra. 

Just maten inom äldreomsorg är ofta på tapeten och det är i regel inte av någon bra anledning. Det riktas mycket kritik till det som serveras och i många fall beror det på att pengar behöver sparas in. Jul är det dock bara en gång om året och att servera dom äldre varm, vällagad och framförallt riktigt god mat kommer troligtvis ge många glada miner tillbaka.

Något sött till kaffet

Även sötsaker hör julen till och idag ser vi alla möjliga typer av kombinationer när det kommer till desserter och sötsaker. Det är tryfflar, cheesecakes, och andra skapelser med julsmaker men även här verkar det vara det mest traditionella som får dom äldre på fall. 

När maten är undanstökad är det alltså dags att ställa fram en efterrätt som hör julen till. Ris á la Malta är populärt och lika så pepparkakor och klassiska lussebullar. Dom allra flesta skulle dock säkert tycka att en ask fylld med söta och smarriga praliner räcker gott och väl. 

Ska man planera julmat som ska serveras inom äldreomsorgen är det alltså ett säkert kort att satsa på sådant som är traditionellt. Att dessutom servera vällagad mat istället för att köpa färdiga jultallrikar- eller lådor kommer göra många boenden glada – kanske blir det deras finaste julklapp det här året. Att få äta och må gott under julen är viktigt och det bästa vore om vi fick strunta i allt vad budget heter, om så bara för just denna dag. 

24 Nov 2019