Svenskt Julbord

Varför inte ett nyttigt julbord i år?

Funderar du på att göra något annorlunda julbord i år? Det är ingen dum idé. Framför allt som det har blossat upp en debatt kring hur djuren ahr det, både innan de avlivas och när de avlivar. Allt fler vänder sig emot att de stackars grisarna aldrig någonsin får se solens ljus, adlrig får böka runt som de älskar att göra i jorden, aldrig får springa runt på en äng och leka, precis som alla andra djur. Vi behandlar våra egna husdjur som om det var människor, medan vi struntar helt i hur grisarna har det.

Dags att välja ett annaty julbord i år?

Ändå finns det inte så stora skillnader mellan en hund och en gris. Båda är ungefär lika intelligenta, de har samma slags känslor, tankar och funderingar. Den ena behandlar vi som om de vore vår a egna barn, medan den adnra blir slaktat som om inget värde fanns i den stackars grisen. När vi tar till oss, hur slakterierna och djuruppfödarna behandlar grisarna är det dags att göra något åt det. Varför inte välja ett annat julbord än den som innebär att man slaktar grisar och gör skinka av det hela? Man måste inte välja skinka i år. Man kan gott och väl välja att äta något annat. Prova någon annan matkultur! Det lönar sig och det är vi som förändrar julbordet till att bli ett vettigare alternativ.

Förr i tiden höll man djur på den egna bondgården

Det traditionella svenska julbordet föddes under en tid då man behandlade grisarna, korna och hästarna på ett mycket mer humant sätt. Djuren fick växa upp under behagliga former på den egan gården. De fick springa runt, känna solen lysa på dem, böka i jorden så mycket det ville. När det sedan var dags att slakta dem, gjorde man det på sätt som var bra mycket mer humant än den masslakt vi ser på våra svenska slakterier. Det är många som inte vill vara en del av den inhumana slakten och som hellre väljer ett annat julbord i år.

Varför inte pröva libanesiskt julbord i år?

Det kanske i år som det är dags att prova det libanesiska julbordet? Det är goda smaker, även om de inte påminner om de svenska smakerna. Gör du det, kommer du att äta bra mycket nyttigare, mer grönsaker och smalare mat än den som vi traditionellt äter. Väljer du det libanesiska maten kommer du att äta mycket mer av kikärter, auberginer, vinblad, kyckling, nötfärskorv, fetaost, kronärtskocka och annat nyttigt. Här kan du läsa mer om maten som du kan beställa som libanesisk catering.

7 Dec 2018