Svenskt Julbord

Ha julfesten i en typisk vikingamiljö

Snart är det jul och det är hög tid att tänka på hur man vill göra med det julbord som man kanske vill bjuda sina anställda på lagom till julen? Vill man bjuda sina anställda på något alldeles extra, om man ahr anställda som verkligen har arbetat hårt under många år och vill belöna dem med ett julbord som är alldels extra kan man hyra lokalen i Stadshuskällaren. Det ger onekligen festen en historisk och fin atmosfär. Det bilr i så fall en julfest som de anställda sent ska glömma. Stadshuskällaren

Vad är Stadshuskällaren och varför är den så speciell?

Stadshuskällaren är en restaurang som finns i Stockholms stadshus på Hantverkargatan 1 på Kubngsholmen. Den ritades av två arkitekter; Melchior Wernstedt under överinseende av Ragnar Östberg. Den var klar 1922. Vid det laget hade man haft planer på en festlokal i Stockholms stadshus en längre tid. Då Melchior Wernstedt fick chansen att rita stadshuset och även dess restaurang, fick han även uppdraget att inreda Stadshuskällaren. Och vilken festlokal det blev sedan. Uppe i stadshuset finns den välkända Blå hallen, där Nobelfesten varje år äger rum, men nere i källaren finns en annan slags restaurang som mer påminner om kungafester med lågt i tak och stora bord där kungligheter samlades någon gång under medeltiden. Man förväntar sig nästan att en kung (eller prins) i medeltida kläder ska dyka upp och hålla i en riktig kungafest.

Restaurangen är möblerad med möbler inspirerade från den tiden

Den som har förmånen att hålla sin fest i dessa fantastiska festsalar kommer att få fira sin jul i en historisk miljö. Har man då sitt företags julfest i Stadshuskällaren kan man vara så säker på att den anställda sent kommer att glömma den julfesten. Då fattas bara ett luciatåg, med fantastisk luciamusik och julmusik, vilket inte är någon tokig idé till en julfest som ett företag firar. Man kan boka ett luciafölje från någon folkhögskola, som har musik som sin utbildning. Man kan nästan inte fira jul på något mer svenskt sätt än att äta typisk svensk julmat, lyssna på och se ettt luciatåg med Lucia, hennes tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar som sjunger om den stundande julen. Och varför inte? 

Ta till dig det svenskaste svenska! Varför inte ta till sig det historiska som du kan ha som svensk. VI har många svenska traditioner som inte är så dumma att passa på att njuta av en gång om året – minst.

17 Nov 2018