Svenskt Julbord

Snart jul - tänk på tänderna

Julen är snart här, men allt vad det innebär. En tid för njutning, en tid för eftertanke, en tid för själslig rekreation, en tid att spendera med de man älskar och en tid att ladda sina batterier efter ett hektiskt år? Definitivt.

En tid för rent frosseri? Tyvärr, det också. För många innebär julen att man släpper på tyglarna och låter bli de vanliga reglerna man har gällande mat och godis. Det är väl okej, men ser man till att julen blir allt längre så är det inte fullt lika roligt. Många julbord kan starta redan i slutet av november och för vissa yrkesgrupper så blir det ett rent frosseri i god mat och mycket alkohol.

Det här kan fortlöpa även under mellandagarna och allt som allt allt så kan det alltså handla om att hela december och menyn där blir väldigt, väldigt fet och väldigt, väldigt söt. Det är ett problem. Frågar du en tandläkare så kommer denne att säga att denna månad har blivit en större bov i dramat om kariesangrepp än vad den tidigare har varit; frågar du en läkare kommer denna att säga detsamma - men om exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och potentiella faror där. Frågar du en tränare på ett gym i Solna så kommer denne - på samma sätt som en tandläkare och en läkare - att peka på december och i synnerhet mellandagarna som problematiskt.

Midjorna växer, tänderna blir sämre och risken för diabetes och hjärt och kärlsjukdomar ökar. Är det verkligen värt det? Ja, om man kan hålla det inom rimlighetens gräns.

Tandläkare slår larm

Måttlighet är en dygd och i dagens samhälle så är det viktigare än någonsin att tänka på vad man äter och dricker. Vi blir tyvärr bara fetare och fetare i västvärlden. Sverige är inget undantag från detta - även om vi håller vikten bättre än andra. För första gången i vår historia så dör faktiskt fler människor av fetmarelaterade sjukdomar än av svält.

Detsamma gäller våra tänder. Vi har faktiskt sämre tänder än på mycket länge; något som syns hos barn i synnerhet. En undersökning hos tandläkare i Stockholm, Solna och Sundbyberg visade på att kariesangrepp har ökat hos barn och att detta framförallt gäller i fattigare områden. Det är allvarligt och värt att ta på ett större allvar.

Välj nyttigare mat och gå efter tallriksmodellen

Denna rykande pamflett till trots dock: det är klart du ska njuta av maten i jul och det är klart att du ska unna dig allt det goda. Men, det kan vara värt att ställa sig frågan om du verkligen måste delta vid alla julbord. Och, om så är fallet: måste du äta allt som finns?

Det finns nyttigare alternativ också. Ett bra sätt är att tänka tallriksmodellen även vid julbordet. Mer grönt, mer fisk än kött och hellre kallskuret än exempelvis Janssons Frestelse. Undvik att dricka så mycket alkohol och låt julmusten vila till förmån för vatten. Var lite rimlig, helt enkelt.

Till syvende och sist dock: det är inte vad du äter under mellandagarna som kommer att göra skillnad - det är allt du äter från 1:a januari fram till den 24:e december (och alltså även tidigare än så idag) som verkligen kommer att göra skillnad. Både för midjemått och för risken av att tvingas besöka en tandläkare.

På https://www.tandläkaresolna.nu kan du läsa mer om hur du tar hand om dina tänder på bästa vis.

12 Sep 2018