Vikten av fettavskiljare
I juletid blir det kanske extra tydligt hur mycket fett vår nordiska mat innehåller. Skinka, pastejer, korvar, köttbullar, ja paradrätten Dopp i grytan är ju faktiskt vörtbröd doppat i flott. Visst känns det i magen att det antagligen inte är helt nyttigt för våra kroppar, men någon gång per år är det väl ok? Självklart är det ok, livet är till för att njutas, och nuförtiden nöjer sig de flesta inte heller med att äta julbord bara på julafton. Att underbart skulle vara kort är en devis som allt färre skriver under på, och under hela december ringlar köerna till våra julbord långa. De flesta svenskar hinner numera med åtminstone ett julbord med jobbet och kanske något med kompisarna, innan julledigheten ens börjat.
Fettavskiljare måste finnas
I restaurangköken jobbas det febrilt med all mat, och med avloppsvattnet rinner också mycket fett ut. Vad händer med allt detta fett? Ja, tidigare åkte det med avloppsvattnet ut i avloppssystemen under våra städer. Där svalnade det och ansamlades på rörens väggar, varpå det sakta byggdes på och till slut orsakade en propp, som man var tvungen att hacka loss manuellt. Detta skapade förstås stora problem för kommunerna, så sedan ett antal år är det numera lag på att alla fastigheter där det bedrivs någon form av livsmedelshantering, till exempel restauranger, storkök, skolor, äldreboenden och liknande, måste ha en fettavskiljare installerad.
Ingen får hälla fett direkt i avloppet
En fettavskiljare är en mycket praktisk uppfinning som på ett enkelt sätt separerar fettet från avloppsvattnet och samlar upp det i särskilda tankar, som lätt kan tömmas med jämna mellanrum så att man kan ta fettet till återvinningen i stället för att det proppar igen våra avloppsledningar. Det är dock viktigt att poängtera att det inte är ok att hälla t ex oljor och frityrfett i avloppet bara för att en fettavskiljare finns installerad. En fettavskiljare är inte byggd för att hantera så stora mängder fett på en gång, utan just för att separera fett från avloppsvattnet. Man ska aldrig hälla fett rakt i avloppet, utan samla ihop det i en separat behållare, till exempel en dunk eller flaska, och sedan ta det till återvinningen. Restauranger har vanligtvis stora plåtkärl som rymmer flera hundra liter för att ta hand om överblivet och använt fett.
Hur fungerar en fettavskiljare?
Det är mycket enkelt att koppla in en fettavskiljare. En slang för in avloppsvattnet, och en slang leder ut det. Men vad händer däremellan? Jo , när avloppsvattnet leds in i fettavskiljaren stannas flödet upp och börjar rinna mycket långsammare. Eftersom fett är lättare än vatten, börjar det då stiga mot ytan, där det samlas upp och leds till en separat behållare. Samtidigt sjunker föroreningar mot botten av tanken, där även det kan samlas upp. Fettavskiljaren rensar därigenom avloppsvattnet från både fett och föroreningar och gör att det avloppsvatten som når ut i systemet betydligt renare.
De som ser till att allt flyter på
Nästa gång du besöker ett julbord, sänd en tacksam tanke inte bara till kockarna och serveringspersonalen, utan även till alla de människor som jobbar med underhåll och installering av fettavskiljare. Utan deras slitsamma jobb skulle våra avloppssystem fungera mycket sämre, och kanske skulle det till och med gå så långt att det (hemska tanke) infördes bestämmelser om att julmaten skulle behöva innehålla betydligt mindre fett.
Läs mer om fettavskiljare här.
Andra inlägg
- Restaurang vid Globen – nya smaker
- Kylrum för dina behov
- Smakrik salladsbar på Liljeholmen
- Nutidens kassasystem
- Den rätta känslan finns på japansk restaurang i Stockholm
- Bussresa till distriktet Champagne
- Catering för återkommande bröllop i Stockholm
- Skriv lista på bra tapas i Stockholm
- Pizza för livet
- Hållbar lunch i Södertälje